Spring naar de content

De mooiste racefiets ter wereld

Zoektochten zijn er, net als de belangrijkste vraagstukken in het leven, om opgelost te worden. Ik zocht dus, al een tijdje, naar de mooiste racefiets ter wereld. Niet de duurste, de lichtste of de meest aerodynamische, maar gewoon, in esthetisch opzicht: de allermooiste.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark van den Heuvel

In de loop der jaren heb ik al wat fraaie exemplaren mogen bezichtigen – elke keer was er weer een nieuwe ‘mooiste fiets ter wereld’. Maar nu denk ik die ultieme Fiets dus echt te hebben gevonden! De mooiste racefiets ter wereld! Als ik een ommetje maak met de voormalige, Amsterdamse profcoureur Michel le Grand, zie ik mijn oude, door Brands gebouwde stalen ros helemaal opleven als ie zomaar naast die van hem mag rijden. Want, geloof het of niet, le Grand rijdt op een echte, handgemaakte le Grand. “Fietsen is het nieuwe autorijden,” zegt le Grand. “Voorheen gaf de auto het ultieme gevoel van vrijheid, maar tegenwoordig word je met de auto vooral om alle vrijheid heengeleid. Nu ben je pas echt vrij als je op de fiets zit.”

Jan le Grand
Michel le Grand is de zoon van Jan le Grand, de voormalige meestermecanicien van alle Peter Post-ploegen en misschien wel de meest aansprekende fietsenbouwer uit de geschiedenis van het Nederlandse wielrennen. Weet u nog toen Joop Zoetemelk de Tour de France won? Dat deed hij op een door Jan le Grand gebouwde fiets. In totaal leverden de fietsen van le Grand 25 (!) wereldtitels op. Knetemann, Raas, Kuiper? Ze boekten hun grootste successen op een fiets van le Grand, die tegenwoordig tevreden van zijn pensioen geniet.

De racefiets van Michel le Grand staat opgesteld in de achtertuin, daar is de lichtval het mooist. We hebben twee stoelen neergezet en samen kijken we naar dit meesterwerkje op wielen.

Foto: Mark van den Heuvel
Foto: Mark van den Heuvel

“Mijn vader heeft deze fiets in 1991 gebouwd,” zegt le Grand. Volgend jaar wordt ie dus 25 jaar. “Het frame is een mengelmoes van Tange en Reynolds-buizen.” Ik neem een paar foto’s, speciaal voor u! Voor op de fiets zit een metalen plaatje met de initialen ‘JLG’, zie ik nu. Op het frame zelf staat aan twee kanten ‘le grand’, het zijn witte letters op een zwarte ondergrond. Het is een volstrekt uniek exemplaar, zegt Michel.

Foto: Mark van den Heuvel
Foto: Mark van den Heuvel

Vier unieke fietsen
J
an le Grand bouwde in zijn werkzame leven misschien wel 1200 fietsen – en dat is in zijn metier niet eens zo veel – maar allemaal onder de naam van een fabriek of sponsor. Speciaal voor zijn zoon maakte hij er vier. Eentje is hij onlangs toevallig tegengekomen, op de pont over ’t IJ – ‘dat was m’n buurjongen op de Middenweg’ – maar waar die andere twee zijn gebleven? Geen idee. “Theoretisch zou ik ze nog terug kunnen vinden.” De voorvork is van Ernesto Colnago, de beroemde Italiaanse fietsenbouwer, lees ik.

Liefhebber
Onder liefhebbers wordt liefst niet over geld gesproken, maar ik vraag het toch maar: hoeveel is deze fiets waard? Dat is moeilijk te zeggen, waarschijnlijk ergens tussen de 7000 en 8000 euro, zegt le Grand junior. “Als je nu zo’n maatframe laat bouwen ben je makkelijk 20.000 euro kwijt.” Ik til ’m even van de grond, de mooiste racefiets ter wereld, en voel dat het geen uitgesproken lichtgewicht is. “Het is staal, geen carbon, maar op de keien loopt ie beter dan carbon,” zegt le Grand. “En wat deze fiets echt de mooiste ter wereld maakt, is het lijnenspel. De manier waarop het balhoofd er bij staat, hoe de zitbuis staat, hoe de achtervork er in zit, op geen enkele manier hoekig… De balans, de vorm, de afwerking ook, dat is het mooiste.” Hij is me kwijt nu. Het wordt te technisch. Ik zie hele andere dingen. Maar hier spreekt wel de echte liefhebber.

Verlekkerd zitten we minuten lang naar de fiets te kijken, zwijgend en vol bewondering, als twee supporters van Barcelona naar een training van Messi. Nee, z’n vader bouwt geen fietsen meer, zegt Michel dan, eigenlijk al niet meer sinds 1998. “Hij vindt het wel leuk om af en toe een fiets op te knappen, maar daar blijft het bij.” Het liefst zou ik zijn biografie schrijven, van die ouwe Jan le Grand, maar senior houdt die boot (tot nu toe) af. Hij zal er wel zijn redenen voor hebben – Jan le Grand is een beetje de Piet Keizer van het Nederlandse wielrennen – maar voor de geschiedschrijving van zijn sport blijft het eeuwig jammer. Al was het alleen maar omdat hij de allermooiste racefiets ter wereld maakte.

Iedere maand ontleedt Mark van den Heuvel voor HP/De Tijd een sport. Deze maand: wielrennen.

Onderwerpen