Spring naar de content

Europese Spelen 2019 toegewezen aan Nederland

De Europese Spelen van 2019 zijn zaterdag officieel aan Nederland toegewezen. Dat gebeurde tijdens het congres van de Europese olympische comités (EOC) in de Turkse plaats Belek. Verrassend was de uitkomst niet, want Nederland is de enige kandidaat voor het grootschalige sportevenement, dat volgende maand in Bakoe zijn eerste editie beleeft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Met de goedkeuring voor het Nederlandse plan kan sportkoepel NOC*NSF verder met de uitwerking. Cruciaal is de financiële dekking. Voor de organisatie is 125 miljoen euro nodig, waarvan het leeuwendeel voor rekening moet komen van negen grote steden, vijf provincies en de rijksoverheid. Keiharde financiële toezeggingen zijn er nog niet en de steden Rotterdam en Utrecht hebben vanwege de hoge kosten het evenement in principe al afgewezen. Rond de eerste editie in Bakoe wordt bekend of de Spelen ook daadwerkelijk in Nederland worden gehouden.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

“Wij zijn blij met het vertrouwen dat de leden van het EOC vandaag hebben uitgesproken in hun bestuur en in NOC*NSF”, zei Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF. “Het is nu zaak om de laatste vragen en onduidelijkheden die in Nederland nog leven te beantwoorden en weg te nemen. Alles is er wat mij betreft nu op gericht om in de komende weken samen met de minister van VWS en de bestuurders van gemeenten en provincies een positief besluit te nemen. Ik heb daar alle vertrouwen in.”

Tijdens de eerste editie in Azerbeidzjan komen van 12 tot en met 28 juni twintig sporten aan bod, met 31 disciplines. Daarvan zijn er 25 olympisch. Zo’n 6000 sporters doen mee, waaronder ongeveer 120 Nederlanders.