Spring naar de content

Na één jaar eredivisie is Dordrecht terug bij af

Met de laatste speelronde van de eredivisie op het programma, eindigt dit weekeinde voor FC Dordrecht na één jaar het avontuur in de hoogste klasse van het Nederlandse voetbal. Hoe is dat avontuur de club bevallen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lennart Bloemhof

Drie keer. Zo vaak lukte het Dordrecht dit seizoen een wedstrijd te winnen. Daartegenover staan vooralsnog 22 nederlagen. Nummer zeventien NAC won vier wedstrijden meer en verloor ook nog eens minder duels. Nee, een verrassing is het niet dat FC Dordrecht via de draaideur de eredivisie weer verlaat. Een kleine maand geleden was het lot van ‘Dordt’ al beslecht.

De laatste keer dat de club degradeerde uit de eredivisie, exact twintig jaar geleden, verkeerde de voetbalwereld in een ander universum. Ajax stond op het punt de Champions League te winnen, het Bosman-arrest bestond nog niet, Arjen Robben speelde nog in de C’tjes van VV Bedum en FC Dordrecht heette nog Dordrecht’90.

“Tropenweken”
Dat er het nodige is veranderd in twee decennia, ondervond het bestuur van de club toen er op 18 mei vorig jaar verrassend promotie werd afgedwongen naar de eredivisie met een 3-1 zege op Sparta in de play-offs. “Tropenweken”, zei toenmalig directeur Ad Heijsman in het AD over het klaarstomen van de club voor het eredivisieseizoen.

Zo moest aan het stadion voor meer dan een half miljoen euro worden verbouwd. Het uitvak werd uitgebreid en beveiligd met hekwerk, de toegangscontrole gemoderniseerd, er werd een mixed zone gecreëerd en de perstribune kreeg meer plaatsen. De businessclub werd voorzien van een extra bestuurstafel en voor de televisie werd een cameraplek bovenop de tribune gebouwd. De club installeerde zelfs een hypermodern scorebord in het stadion. Wat personeel betreft werd er onder meer een persvoorlichter aangenomen.

Promoveren is voor een club als Dordrecht in eerste instantie vooral investeren. De realiteitszin wordt alleen nooit uit het oog verloren bij de club. De uitgesproken technisch directeur Marco Boogers is boegbeeld van het nuchtere imago dat rond de club hangt. De geboren Dordtenaar heeft er als speler al een heel leven op zitten, met krap twintig seizoenen achter de rug in de Nederlandse competitie en een uitstapje bij West Ham United op zijn cv. Als bestuurder omschrijft hij zichzelf als open, eerlijk en hard als het moet.

Marco Boogers (rechts) viert feest na de promotie van Dordrecht.
Marco Boogers (rechts) viert feest na de promotie van Dordrecht.

“Het is een moeilijk jaar geweest, maar dat wisten we van tevoren”, zegt Boogers over het afgelopen eredivisieseizoen. “Onze begroting is niet eredivisiewaardig en eigenlijk niet eens eerste divisiewaardig.”

Spelers worden het liefst zo goedkoop mogelijk binnen gehengeld. Het huidige team bestaat uit huurlingen, gevestigde profs die een tweede kans krijgen en talenten. “Een hbo-opleiding voor het voetbal”, zegt Boogers. “Dit seizoen hebben we met Van Overeem, Pisas en Klaiber ook weer drie jongens naar Jong Oranje gebracht. Maar je moet beseffen dat het niet elk seizoen raak is. We zijn nu wel aardig verwend.”

Terug naar de eerste divisie
Realisme heeft de club naar de eredivisie gebracht. En met datzelfde realisme vertrekt de club nu weer uit die competitie. De begroting voor een seizoen zonder eredivisie-inkomsten was met oog op een eventuele degradatie al opgesteld. Die gaat terug van 4,1 miljoen euro naar 2,1 miljoen euro. Het spelersbudget wordt teruggeschroefd van 1 miljoen euro naar 525 duizend euro.

Daarmee werkt Dordrecht in één klap weer met een van de laagste begrotingen in het Nederlandse betaalde voetbal. Feitelijk is de club terug bij af na een jaar eredivisie. Maar om te stellen dat promotie de club helemaal niets heeft opgeleverd, is onjuist.

Fans van Dordrecht vieren de promotie van hun club.

Het aantal verkochte seizoenskaarten lag afgelopen seizoen bijvoorbeeld met tweeduizend verkochte kaarten bijna tien keer hoger dan normaal. Bij elk thuisduel waren de ruim vierduizend stoelen van het stadion voor het grootste gedeelte bezet. Ook aanstaande zondag is de Krommedijk uitverkocht. Sponsoren weten de club beter te vinden dan ooit. Boogers plaatst wel een kanttekening, want de club leeft volgens hem al jaren in de regio. Ook voor het eredivisieavontuur was het druk in het stadion. “Wij spelen al tien jaar aanvallend voetbal. Dat trekt mensen aan”, legt hij uit.

Met een thuiswedstrijd tegen Ajax zondag als uitzwaaiduel keert Dordrecht terug naar de eerste divisie. Dan kan de club zich weer gaan opmaken voor uitwedstrijden in Almere en Sittard, in plaats van een trip naar De Kuip of Arena. Gezien de begroting en het feit dat er waarschijnlijk een compleet nieuw team zal moeten worden samengesteld, is een directe terugkeer naar de eredivisie niet de prioriteit van de club volgend seizoen. “Wij blijven aan ons beleid vasthouden. We wilden ons ook niet ten koste van alles handhaven. Als club hebben we nooit risico genomen om ergens te komen of te blijven. Er ketsen hier weleens deals af op 100 euro bruto. Dat geloven mensen dan niet, maar zo is het wel. Moet je voor die 10 procent kans om in de eredivisie te blijven je hele clubfilosofie overhoop gooien? Nee”, zegt Boogers onomwonden.

Nieuw stadion
Pendelen tussen eredivisie en eerste divisie zal de club sowieso niet naar een hoger plan helpen, weten ze in de Drechtstad. Wat dat dan wel is? Een nieuw stadion. Al tien jaar liggen de plannen op tafel. In en rond Dordrecht zijn er tal van locaties aangewezen, maar verder dan de tekentafel kwam het vooralsnog niet. Interim-directeur Cees van der Poel was in het AD vorige maand nog wel vol vertrouwen dat die plannen in de nabije toekomst concreter zullen worden.

Boogers weet niet hoe concreet die plannen nu precies zijn. Hij weet wel dat het nieuwe stadion er simpelweg moet komen, anders is het spoedig einde verhaal voor de club. “Dan bestaan wij misschien over drie jaar al niet meer. Ons bestaansrecht is op dit moment spelers beter maken en verkopen. Dat gaat al twaalf jaar goed, maar kan ook een keer fout gaan. Dat moeten men zich realiseren. Het is ook volgend seizoen gewoon knokken. Er zitten geen bedrijven bij ons in de buurt, niets. En we kunnen nu ook helemaal niets met ons huidige stadion. Met één activiteit in de twee weken (een wedstrijd, red.) red je het tegenwoordig niet meer. Dat kan gewoon niet. Je hebt een multifunctionele accommodatie nodig.” Hij vergelijkt het met de teloorgang van telefoonbedrijf Nokia, dat niet snel genoeg anticipeerde op de komst van de smartphone. “Je kunt niet stil blijven staan.”

De Krommedijk.
De Krommedijk.

Een RKC-scenario vreest Boogers alleen niet. De club uit Waalwijk degradeerde vorig jaar uit de eredivisie, stortte als een kaartenhuis in elkaar en is nu laagvlieger in de eerste divisie. Dordrecht is financieel gezond, benadrukt hij. Maar om dat voor de lange termijn ook te blijven, is het nieuwe stadion van levensbelang. “De afgelopen twaalf jaar zijn we er niet in geslaagd dat nieuwe stadion te krijgen. Dat kun je zowel de club als de gemeente aanrekenen. Nu moeten we het met elkaar gaan doen. De juiste mensen moeten nu dit plan gaan trekken.”