Spring naar de content

Onderzoek: een vreemd accent moeilijk te onthouden

Informatie die met een vreemd accent wordt uitgesproken, is moeilijker te onthouden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door EOS Wetenschap

Wanneer je moeite hebt om iemand te horen, bijvoorbeeld omdat je zelf slecht hoort of omdat je in een lawaaierige omgeving zit, dan kan je moeilijker onthouden wat je gesprekspartner heeft gezegd. Dat was al langer bekend. Of dat ook geldt voor gesprekken met mensen die met een vreemd accent spreken, was nog onduidelijk. Daarom lieten Amerikaanse onderzoekers twee groepen proefpersonen luisteren naar lijsten van Engelse woorden die in de ene groep werden voorgelezen door een landgenoot en in de andere door een persoon die de woorden met een uitgesproken maar nog begrijpelijk Koreaans accent uitsprak.

Toen de voorlezers onverwacht stopten, vroegen de onderzoekers de proefpersonen om de laatste drie woorden die ze hadden gehoord op te sommen. Uit de resultaten bleek dat iedereen de laatste twee woorden nog perfect wist te reproduceren, maar dat het woord dat ze daarvoor hadden gehoord moeilijker lag in de groep met de Koreaanse voorlezer. Waar de groep met de Amerikaanse voorlezer dat woord in 80 procent van de gevallen nog had onthouden, was dat in de groep bij de Koreaanse voorlezer al maar 70 procent meer.

Volgens de onderzoekers kan dit verschil te wijten zijn aan de moeite die het onze hersenen kost om woorden die met een vreemd accent worden uitgesproken te begrijpen. De hersengebieden die normaalgezien worden gebruikt voor aandacht en opslag van informatie, moeten daardoor bij het luisteren ook worden ingezet om de woorden te begrijpen, waardoor er minder woorden kunnen worden onthouden.