Spring naar de content

Waarom Nederland niet het meest fietsvriendelijke land in Europa is

Denemarken is het meest fietsvriendelijke land van de Europese Unie, maar Nederland staat toch op een goede tweede plaats. Dat valt op te maken uit de tweede editie van de fietsbarometer van de Europese Fietsbond.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Wie in Nederland geen fiets heeft, is een uitzondering op de regel. We fietsen massaal in ons land en uit cijfers blijkt dat 84 procent van de Nederlanders positief staat tegenover de fiets. Toch staat Nederland niet helemaal bovenin de lijst van de meest fietsvriendelijke landen. Dat is Denemarken, volgens de becijfering van de Europese Federatie van Fietsers (ECF). Bij het opstellen van die cijfers is rekening gehouden met vijf criteria: het percentage van de bevolking dat fietst, de veiligheid, het aantal fietstoeristen, het jaarlijks aantal verkochte tweewielers en het aantal mensen dat lid is van een fietsbond.

fiets961

We zijn in 2014 wel een plaatsje in de rangorde gezakt; een jaar eerder – in de eerste fietsbarometer werden gegevens van 2013 gebruikt – deelden we de eerste plaats nog met de Denen. Dat komt doordat Denemarken in het laatste onderzoek op een aantal punten beter scoort dan Nederland. Er zijn in het Scandinavische land meer mensen aangesloten bij een fietsbond (Nederland staat in Europees perspectief op de vierde plaats) en er worden meer fietsen verkocht dan bij ons. Wel is de fiets dagelijks het meest gebruikte transportmiddel in Nederland.

Volgens de Europese fietsbond maken vooral Zuid-Europese en Oost-Europese landen een snelle ontwikkeling door, wat het fietsen betreft. Slovenië en Litouwen stegen flink, evenals Spanje en Luxemburg. Ierland, Portugal en Griekenland daalden flink in de lijst. En wat betreft de veiligste fietspaden: die liggen vooralsnog in Luxemburg.