Spring naar de content

Cultuuragenda: Function Creep, Stad der Blinden & Mondriaan en Nolde in de natuur

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: de eindexpo Function Creep in Amsterdam, de theatervoorstelling Stad der Blinden en de tentoonstelling Mondriaan en Nolde in de natuur in museum Villa Mondriaan in Winterswijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller
IMG_5933 (1)
Foto: Tanja Ritterbex

Function Creep
Voor de tiende maal heeft kunstenaarsinstituut De Ateliers in Amsterdam een eindexpositie georganiseerd, dit jaar met de titel: Function Creep. De samensteller van deze tentoonstelling is gastbegeleider Xander Karskens, in het dagelijks leven curator van museum De Hallen in Haarlem. Tien jonge kunstenaars uit binnen- en buitenland hebben, onder begeleiding van ervaren vakgenoten, twee jaar gewerkt aan het kunstenaarschap. Het resultaat van deze vormingsperiode is te zien in deze tentoonstelling. 

De tentoonstelling ‘Function Creep’ is van 20 mei 2015 tot en met 31 mei 2015 te zien in De Ateliers, Stadhouderskade 86 in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

> Stad der Blinden
Het verhaal van De Stad der Blinden, het beroemde boek van Nobelprijswinnaar José Saramago, is bekend: de een na de andere inwoner van een stad wordt blind, waardoor de epidemie van ‘witte blindheid’ binnen no time de stad in zijn greep heeft en menselijkheid en waardigheid danig op de proef worden gesteld. Thibaud Delpeut, regisseur en artistiek directeur van het stadsgezelschap Theater Utrecht, vertaalde dit verhaal naar een toneelstuk: Stad der Blinden. Met een groep van tien acteurs, geluiden van geluidskunstenaar Mark IJzerman en videoprojecties van het Maplab wordt de belevingswereld van een blinde in beeld gebracht. De voorstelling is deze zomer te zien op diverse festivals.

De voorstelling ‘Stad der Blinden’ is van maandag 25 mei tot en met zaterdag 6 juni te zien op Spring Utrecht, daarna onder meer nog op Oerol en Boulevard. Meer informatie over deze voorstelling vindt u hier.

Actrice Claire Bender in 'Stad der Blinden'
Actrice Claire Bender in ‘Stad der Blinden’

Mondriaan en Nolde in de natuur
Piet Mondriaan (1872 – 1944) en Emil Nolde (1867 – 1956) zijn hun glansrijke kunstenaarscarrière letterlijk en figuurlijk natuurlijk begonnen. Met het schilderen van bloemen en landschappen zetten zij hun eerste schreden op het kunstenaarspad. Komende zomer toont Villa Mondriaan in Winterswijk de fascinerende beginperiode van beide heren in de tentoonstelling Mondriaan en Nolde in de natuur. Hierin staan niet de late werken, waar Mondriaan en Nolde vooral om gekend zijn, maar de vroege eerste werken centraal. Ook toont het museum niet eerder geëxposeerde werken van Emil Nolde aan het publiek.

De tentoonstelling ‘Mondriaan en Nolde in de natuur’ is van 16 mei 2015 tot en met 13 september 2015 te zien in museum Villa Mondriaan in Winterswijk. Meer informatie vindt u hier.

Emil Nolde: 'Kleiner Garten'
Emil Nolde: ‘Kleiner Garten’