Spring naar de content

Deze Deense club werd kampioen – dankzij wiskundige modellen

De Deense voetbalclub FC Midtjylland is voor het eerst nationaal kampioen geworden. Allemaal leuk en aardig, maar de manier waarop is allerminst interessant. De Denen gebruiken namelijk wiskundige modellen. Klaarblijkelijk met succes: drie speelronden voor het einde is de club al zeker van de landstitel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Project Midtjylland is een opmerkelijk verhaal. De steenrijke eigenaar Matthew Benham introduceerde wiskundige modellen bij de club, die tot voor de overname vorige zomer nota bene noodlijdend was. En Benhams modellen lijken te werken. Volgens het Belgische Sporza zijn bijna de helft van alle doelpunten ontstaan uit ingestudeerde nummers uit spelhervattingen.

De Correpondent bracht eerder al een verhaal met voorzitter Rasmus Ankersen naar buiten, waarin wordt uitgelegd hoe de club handelt. Zo worden spelers aangetrokken omdat algoritmen hen als goed en betaalbaar bestempelen. Achter het hoge aantal doelpunten uit spelhervattingen zit ook een geheim: spelers krijgen huiswerk mee. Het komt allemaal voort uit de hoge hoed van Benham, die op zijn beurt rijk is geworden door op basis van statistische modellen te gokken op voetbal. Midtjylland weet wie het mag bedanken.

Onderwerpen