Spring naar de content

Project Paard: een herhaling van het Facebookfiasco in Haren?

Wat er gebeurt als u uw Facebookevenement niet op ‘besloten’, maar op ‘openbaar’ zet, dat weet Nederland inmiddels wel. Duizenden Nederland reisden eind 2012 af naar het anders zo rustige Haren, met rellen tot gevolg. Het Facebookfeest werd Project X genoemd, een verwijzing naar de filmkomedie Project X. Toch durfde fotografe Hilde van der Heijden het deze week aan om op 20 juni een fotoshoot voor paardeigenaren te organiseren. Haar event zette ze op ‘openbaar’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Dat duurde maar even. De aanmeldingen stroomden binnen en Van der Heijden besloot de pagina te verwijderen. Zonder resultaat. Een ‘lolbroek’, zoals ze de persoon in kwestie zelf noemt, maakte op háár naam een tweede evenementenpagina aan waar zich zo’n 22.000 mensen voor aanmeldden. Een voorbeeldreactie op de voormalige pagina: “Stylist gezocht! Ik zit even met een probleem opgezadeld. Is er iemand die kan vlechten? Ik wil niet gewoon met paardenstaart. Zelf vind ik vlechten een ware nachtmerrie. Als iemand in een korte tijd nog een pony kan knippen, ook prima.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dit alles tot ontsteltenis van Van der Heijden. Inmiddels is alweer een nieuw part 2 – of paard 2, om maar een beetje in de stemming te blijven – aangemaakt. Erg vervelend voor Van der Heijden, maar misschien ook wel een beetje onhandig. Het uit de hand gelopen feest uit 2012 ligt immers nog vers in het geheugen. Merthe uit Haren wilde haar zestiende verjaardag vieren. Haar Sweet Sixteen Party-uitnodiging zet ze op ‘openbaar’. 250.000 mensen ontvingen een uitnodiging, zo’n 30.000 man gaf aan ook daadwerkelijk naar Haren te komen. De ME werd opgetrommeld om de rellende jongeren in toom te houden. Uiteindelijk schade: 250.000 euro.

Paardenhaat
Van der Heijden had, als paardenliefhebber, beter kunnen weten. Op Facebook is (al dan niet ironische) paardenhaat al langere tijd groeiende. Pagina’s als ‘Ik haat paarden’ (bijna 1700 likes) zijn maar wat populair. Heuse tegenbewegingen zijn er ook: ‘Ik haat ‘Ik haat paarden’’(ruim 3000 likes), ‘Ik Haat De Eigenaar Van Ik Haat Paarden’ (op de man/vrouw gespeeld, eveneens bijna 1700 likes) en ‘Ik haat paardenhaters’ (bijna 900 likes).

Wegens de pesterijen wordt dan weer een tocht tegen (online) paardengeweld gehouden. Die zal op 18 juli plaatsvinden. Op het moment van schrijven gaan daar bijna 7000 mensen heen. Zowel voor- als tegenstanders van paarden. “Ergens in het land zal een vergunning worden aangevraagd om op te staan tegen deze pesterij”, valt te lezen op het openbare Facebookevent. Project Paard (#projectpaard) is aanstaande. Bereid u voor.