Spring naar de content

Coalitie verliest meerderheid in Eerste Kamer

De regeringspartijen VVD en PvdA raken definitief de meerderheid kwijt in de Senaat, die ze nu nog hebben samen met de constructieve oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Dat schrijft ANP. De vijf partijen komen samen niet verder dan 36 zetels, blijkt uit een vertaling van de stemmen die dinsdag door de 570 Statenleden zijn uitgebracht. De vijf hadden er samen 38.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Die uitslag komt overeen met de uitslag van de Statenverkiezingen van 18 maart en betekent dat het kabinet met nog meer partijen zal moeten onderhandelen om een meerderheid in de Senaat achter de eigen plannen te krijgen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De uitslag is als volgt: VVD dertien zetels, PvdA acht, D66 tien, ChristenUnie drie, SGP twee, CDA twaalf, PVV negen, SP negen, GroenLinks vier, 50Plus twee, PvdD twee en OSF een zetel.

Voor de VVD betekent dat een verlies van drie ten opzichte van de huidige samenstelling in de Eerste Kamer, voor de PvdA is het verlies met zes zetels het grootst. D66 verdubbelt in zeteltal. De overige wijzigingen zijn kleiner: De ChristenUnie en de SGP krijgen er een zetel bij, net als de SP, 50Plus en de Partij voor de Dieren. PVV en GroenLinks verliezen allebei een zetel. OSF behoudt de ene zetel.

De Kiesraad maakt donderdag om 16.00 uur in een openbare zitting de officiële uitslag bekend. Dat gebeurt in de Eerste Kamer.

De nieuwe Eerste Kamer wordt op 9 juni geïnstalleerd.