Spring naar de content

Examens of tentamens? Slaap bevordert het studeren

Wetenschappers wisten al langer dat slaap een gunstig effect heeft op ons geheugen. Braziliaanse wetenschappers hebben nu ook ontdekt hoe dat voordeel zich precies uit in het brein.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

Slaap stimuleert, zo blijkt, de synapsen in onze hersenen. Synapsen zijn de contactpunten tussen verschillende zenuwcellen. Door die stimulatie verhoogt de plasticiteit van de synapsen, wat het geheugen aanscherpt. Daardoor treedt er LTP op, wat staat voor langetermijnpotentiëring – ofwel een langdurig versterkte doeltreffendheid van de synapsen. Dat effect wordt opgewekt tijdens het studeren voor bijvoorbeeld examens of tentamens.

Om dat te achterhalen, voerden de onderzoekers – verbonden aan de universiteit van Rio Grande do Norte – tests uit tijdens de slaap bij ratten. Ze maten meer bepaald de concentratie aan een bepaald eiwit dat in verband wordt gebracht met LTP. Als dat eiwit aanwezig is, dan blijkt duidelijk dat slaap het geheugen versterkt en het LTP-proces aanwakkert. Toch zijn de resultaten niet eenduidig positief, want een tekort van het eiwit (en dus van LTP) veroorzaakte juist een averechts effect: sommige herinneringen werden gewist.