Spring naar de content

Zien dit weekend: 24 uur met een jihadist, Borgman & Citizenfour

Thuis voor de buis of met popcorn voor het bioscoopscherm: wekelijks wijst HP/De Tijd u op een aantal interessante films en tv-programma’s in het weekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

10832917203_d026930e10_qRoadtrip door Amerika
Wie een roadtrip door Amerika wil maken, komt al snel bij de route 66 uit. Tom Waes besluit een andere weg in te slaan en wel de road 65. Langs deze weg van 1600 kilometer eet hij een hamburger van meer dan twee kilo en ontmoet hij het hoofd van de Ku Klux Klan.
 ‘Reizen Waes: Route 65’, vrijdag 29 mei om 20.30 op NPO3

24 uur met een jihadist
Koefnoen presenteert is een serie afleveringen die makers Paul Groot, Owen Schumacher en Jeremy Baker altijd al wilden maken. Elke week wordt er een volledig verhaal uitgelicht, in plaats van de sketches die heren normaliter opnemen. Deze aflevering: het verhaal van presentator Steef die 24 uur met een jihadist doorbrengt voor een journalistiek programma. Kan hij zich nog redden als een grap slecht valt?
‘Koefnoen presenteert: Een Grap! In Godsnaam!’, vrijdag 29 mei om 21.29 op NPO1

zien dit weekend Abdelkarim El-FassiGastarbeider
Documentairemaker Abdelkarim El-Fassi ziet zijn vader als een pioneer, maar de samenleving lijkt niet altijd zo te denken over gastarbeiders. El-fassi junior interviewt vader Ali langs de kust van Marokko. Allerlei vragen passeren de revue: zal vader ooit remigreren naar Marokko, hoe denkt hij over Nederland en wat verwacht hij zijn kinderen?
‘2Doc: Mijn vader de expat’, zaterdag 30 mei om 14.35 op NPO2

Borgmanzien dit weekend borgman
Zwerver Camiel Borgman (Jan Bijvoet) bevindt zich van de ene op de andere dag in een villawijk. Als hij aanbelt bij Marina (Hadewych Minis), wordt hij in huis genomen. Marina is gefascineerd door de man. Langzaam maar zeker weet Borgman de zorgvuldig geconstrueerde façade van Marina’s gezin kapot te maken. Het duistere drama van Alex van Warmerdam won een Gouden Kalf en was de eerste Nederlandse film in veertig jaar in de running was voor een prijs op het filmfestival van Cannes. Donderdag ging de nieuwste film van Van Warmerdam in première, de polderwestern Schneider vs. Bax.
‘Borgman’, zaterdag 30 mei om 23.20 op NPO2. Bekijk hier de trailer

Het Nationale Ballet
Toen Het Nationale Ballet vijftig jaar bestond, maakte Sonia Herman Dolz een intrigerende documentaire. Ze laat zien hoe balletmeesters Rachel Beaujean en Guillaume Graffin een tweehonderd jaar oude danstraditie voortzetten. Dat gaat niet zonder bloed, zweet en tranen. Dolz biedt een uniek kijkje achter de schermen van de voorbereidingen op een uitvoering van Giselle.
‘Het Uur van de Wolf: De Balletmeesters’, zondag 31 mei om 18.10 op NPO2

Slippertje van Johan Cruijff
Toen Johan Cruijff Ajax voor aartsrivaal Feyenoord in 1983 verliet, was er niemand echt blij. Voor Cruijff was het een manier om wraak te nemen op het bestuur van de Amsterdamse club, waar hij een akkefietje mee had. Er werd destijds zelfs gesproken over vreemdgaan. Ook de overwinning door Cruijff bij Feyenoord wordt door supporters nog steeds niet meegeteld. Een documentaire over een van de bekendste Ajacieden, die Ajax verliet.
‘Andere tijden sport: Het slippertje van Cruijff’, zondag 31 mei om 22.10 op NPO1

Edward Snowden
Filmmaakster Lauren Poitras ontvangt gedecodeerde berichten van iemand die zich Citizenfour noemt. Het blijkt Edward Snowden te zijn die haar verteld dat de NSA op grote schaal berichten en gesprekken van burgers onderschept. In de documentaire Citizenfour reconstrueert Poitras het schandaal dat klokkenluider Edward Snowden blootlegde vanuit haar perspectief. Van de eerste ontmoeting met Snowden, tot aan de periode rondom zijn arrestatie. Snowden handelt vanuit een onderkoelde kalmte en lijkt alles te hebben uitgedacht. “Een van de meest verontrustende documentaires van deze tijd”, oordeelt de Volkskrant.
‘Citizenfour’, draait in een select aantal bioscopen. Bekijk hier de trailer