Spring naar de content

Sponsoren boycotten FIFA en WK 2022 – als we deze logo’s mogen geloven

Negen bestuursleden van FIFA zijn woensdag gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen van zo’n 100 miljoen dollar. Een van de grootste sponsors van FIFA, creditcardbedrijf Visa, heeft verklaard de sponsoring te heroverwegen als de FIFA niet drastisch reorganiseert. Kortom: de organisatie heeft de nodige problemen. Daarbij komt het hoge aantal doden die vielen tijdens de voorbereidingen van het WK Voetbal in Qatar in 2022. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

Het dodental wordt nu geschat op 964; in de praktijk zou de situatie nog erger kunnen blijken. De International Trade Union Confederation schat namelijk dat het gaat om zo’n 1.200 doden tot nu toe, en verwacht dat dit zal oplopen tot ruim 4.000 in 2022. Migranten die in Qatar komen werken, voornamelijk afkomstig uit India en Nepal, worden bovendien extreem slecht behandeld. Niet zelden wordt er gesproken van moderne slavernij. Migranten krijgen niet betaald en het is niet toegestaan om terug te keren naar het thuisland, zo schreef Amnesty International enkele dagen terug nog.

Naast Visa hebben de sponsoren van het WK 2022 nog geen officiële verklaringen gegeven. Enkele creatievelingen op het internet namen het heft in eigen handen. Op de populaire imageboards Imgur en Reddit plaatsten gebruikers de logo’s van de sponsoren, voorzien van een duidelijke boodschap.

Qatar2
©Sweetmoneylove
Qatar3
©SockUnicorn
Qatar4
©TbrendanM

Qatar1 Qatar5 Qatar6

Onderwerpen