Er is wel degelijk terreurdreiging in Nederland

Sebas Bouquet 29 mei 2015 Leven

De terrorismedreiging in westerse landen is toegenomen. Volgens de Terrorism & Political Violence Map van risico-adviseur en verzekeringsmakelaar Aon zou de risicostijging alleen niet voor Nederland gelden. Hartstikke fijn nieuws, natuurlijk, maar een enigszins verrassende conclusie. Nederland doet, net als onze buurlanden, bijvoorbeeld ook mee aan militaire missies tegen terroristen.

Op het rapport van Aon, dat afgelopen dinsdag verscheen, wil de woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie niet ingaan, maar dat betekent niet dat Nederland veilig is. Integendeel. Het dreigingsniveau in Nederland is al sinds maart 2013 substantieel, het op een na hoogste niveau. “Dat betekent dat de kans op een aanslag reëel wordt geacht,” aldus de zegsman desgevraagd. Niets nieuws natuurlijk, zij het dat het rapport over veilig Nederland niet geheel als waar betiteld mag worden.

Aanslag reëel
De reden dat de kans op een aanslag als reëel wordt geacht, is het risico op aanslagen door (terugkerende) Syriëgangers. “Het feit dat Nederland meedoet aan militaire missies in strijdgebieden – dat staat ook benoemd staan in de dreigingsbeelden die de NCTV maakt – is in die weging al meegenomen.”

De woordvoerder vervolgt: “Incidenten en aanslagen die sindsdien om ons heen hebben plaatsgevonden bevestigen dat de verhoging van het dreigingsniveau – en de daarbij behorende alertheid van de politie en inlichtingen- en veiligheidsdiensten – ook niet voor niets is.”

Risicobeelden
Op de website van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) worden om de vier maanden risicobeelden uitgegeven. Op 7 april werd het dreigingsniveau, opnieuw ‘substantieel’ genoemd. Verder valt te lezen dat er op dit moment geen concrete aanwijzingen voor aanslagen in Nederland. De NCTV schrijft: “De aanslagen in Parijs, Kopenhagen en het verijdelde plot in het Belgische Verviers bevestigen op indringende wijze de dreiging tegen Europa en dus ook tegen Nederland. Ook in ons land moet rekening worden gehouden met het risico op zowel individuele acties als georganiseerde plots.”

Reageer op artikel:
Er is wel degelijk terreurdreiging in Nederland
Sluiten