Spring naar de content

Vaccin tegen hoge bloeddruk op komst

Er is een vaccin op komst dat een hoge bloeddruk langdurig helpt te verlagen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

Een van de grootste problemen bij de behandeling van patiënten met een hoge bloeddruk is het gebrek aan therapietrouw. Elke dag een pilletje slikken, wordt wel eens vergeten. Om dat probleem op te lossen, ontwikkelden Amerikaanse en Japanse onderzoekers een vaccin dat zich richt op angiotensine II, een hormoon dat de vaatwand doet samentrekken. Daardoor verhoogt het de bloeddruk en wordt het hart gedwongen om harder te werken. Ze schrijven erover in het vakblad Hypertension. 

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het vaccin werkt op dezelfde manier als ACE-remmers, de bloeddrukverlagende geneesmiddelen die angiotensine II blokkeren door de bloedvaten open te zetten. De onderzoekers gaven ratten met een hoge bloeddruk drie injecties met het vaccin, met tussenpozen van telkens twee weken. Het gevolg daarvan was dat de bloeddruk bij de ratten tot zes maanden lang lager lag. Bovendien verminderde de weefselschade die de hoge bloeddruk aan de bloedvaten en het hart van de beestjes had aangericht. Ook was er geen sprake van negatieve effecten op andere organen, zoals de lever en de nieren.

Eerdere pogingen tot bloeddrukverlagende vaccins – zoals het peptidevaccin – hadden geen blijvende werking of veroorzaakten ongewenste neveneffecten. Naast het wegwerken van de problemen met therapietrouw, hopen de onderzoekers met hun vaccin een goedkoop alternatief te bieden voor de dure bloeddrukverlagende medicatie die in ontwikkelingslanden worden verspreid.