Spring naar de content

Archeologen lossen 430.000 jaar oude moord op

Zolang er mensen zijn, proberen die elkaar van het leven te beroven. Dat klinkt aannemelijk, maar bewijs daarvoor is moeilijk te achterhalen. Tot nu, want in een grot in Noord-Spanje, die de toepasselijke naam Simo De Los Huesos (bottenput) heeft, vonden ze een schedel die een verborgen geschiedenis met zich meedraagt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

De 430.000 jaar oude schedel is namelijk beschadigd op een manier die bijna uitsluitend toegebracht kan worden door een stomp voorwerp, gehanteerd door een ander persoon. Boven het linkeroog zitten twee overduidelijke gaten, hetgeen volgens de archeologen niet veroorzaakt kon zijn door de val in de vijftien meter diepe knekelput, waar het onfortuinlijke oermens bijna een half miljoen jaar rustte.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Sterker nog: de verwondingen lijken veroorzaakt door twee aparte slagen met hetzelfde voorwerp, waarschijnlijk een steen of een primitieve vuistbijl. Gezien het feit dat het om twee verwondingen gaat, gaan de wetenschappers die de schedel onderzochten ervan uit dat er duidelijk opzet in het spel was.

Voor de rest is er weinig bekend over het slachtoffer, laat staan van de dader. De schedel behoorde ooit toe tot een jonge volwassene, maar precieze leeftijd of zelfs geslacht zijn in de nevelen van de geschiedenis gehuld. Maar wie waren deze mensachtigen dan? Volgens de wetenschappers gaat het om de Homo Heidelbergensis, een voorloper van de Neanderthalers.

Naar de ware toedracht van deze cold case uit het verre verleden blijft het natuurlijk gissen, maar de verklaring waarom deze schedel, samen met vele anderen in de Sino de Los Huesos gevonden is, ligt volgens de wetenschappers voor de hand. Het lijkt erop dat de schacht een soort begraafplek was, doden werden er in gegooid. Dit duidt dan weer op een samenleving die ook het vermogen had om een soort ritueel uit te voeren, in plaats van elkaar constant de hersenen in te slaan.

Hoe het ook zij: de schedel uit Spanje is hoogstwaarschijnlijk niet het eerste slachtoffer van kwade opzet geweest. En in de afgelopen 430.000 jaar volgden er nog talloze anderen, alleen de middelen werden wat geraffineerder. Wat dat betreft is er dus weinig veranderd.

Onderwerpen