Spring naar de content

Kunstenaar opgepakt: hij vergeleek gezicht Chinese president met anus

In Nederland lijkt het verbod op koningsschending definitief tot het verleden te behoren nadat de fuck-de-koning aanklacht schoorvoetend door het OM is ingetrokken. In China tilt men juist steeds zwaarder aan belediging van het staatshoofd. Het meest recente slachtoffer van het harde beleid van president Xi Jinping: een fotograaf die Xi’s gezicht met een anus vergeleek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Volgens de vriendin van fotograaf Dai Jianyong uit Sjanghai was het een onschuldig geintje, het afbeelden van de Chinese president met samengeknepen ogen en een grote snor. Daar dachten de autoriteiten duidelijk anders over: Jianyong is gearresteerd en verdwijnt mogelijk voor vijf jaar in het gevang.

Chinese woordgrappen
De fotograaf beging zijn misdaad toen hij foto’s van de Chinese president met samengeknepen ogen en een snor online zette. Jianyong staat voornamelijk bekend om het maken van foto’s waarop mensen met toegeknepen ogen staan afgebeeld. Hij noemt die gezichtsuitdrukking het ‘chrysant gezicht’, waarbij ‘chrysant’ Chinese slang is voor ‘anus’.

De autoriteiten, die kennelijk aanstoot namen aan de speelse vergelijking tussen het rimpelig vertrokken presidentsgezicht en de doorgaans stervormige anus, arresteerden de fotograaf afgelopen week in de buurt van zijn huis. Hij wordt er ook van beschuldigd de Chinese president met Adolf Hitler te hebben willen vergelijken. Een claim die moeilijk hard lijkt te maken gezien het een dag-nacht-verschil tussen de grote snor waarmee hij Jinping af heeft gebeeld en de Charlie Chaplin-snor die de bovenlip van Hitler sierde.

 

#shanghai

Een foto die is geplaatst door 戴建勇 (@coca96) op

#shanghai Een foto die is geplaatst door 戴建勇 (@coca96) op

Verbeten jacht
Volgens Wendy Lin van Chinese Human Rights Defenders (CHRD) is de arrestatie van Dai Jianyong een zoveelste voorbeeld van de verbeten jacht die de Chinese regering de afgelopen tijd op dissidente kunstenaars maakt.

In zijn houding lijkt de president van China nog het meest op wijlen dictator en voorganger Mao Zedong. Net als ‘de grote leider’ heeft hij verklaard dat Chinese kunstenaars zich in dienst moeten stellen van het socialisme: “Kunst moet socialistische waarden belichamen. Kunst zou de zonnestraal moeten zijn in de blauw lucht, en de lentewind die mensen inspireert, harten verwarmt en ongewenste houdingen verbetert.”

Om rebelse kunstenaars bij te spijkeren in het maken van dat soort werk, liggen er plannen klaar om ze gedwongen over te plaatsen naar het platteland. Daar kunnen ze een ‘correct beeld van kunst’ opdoen.

Onderwerpen