Spring naar de content

Poep gezond, neem uw smartphone mee naar het toilet

Er zijn maar weinig dingen zo basaal als de grote boodschap. Ga maar eens voor uzelf na: u gaat zitten op de porseleinen troon, drukt een beetje en de darmperistaltiek doet de rest. Maar zo eenvoudig blijkt het niet te zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Wij Westerlingen zijn in de loop der eeuwen namelijk té geciviliseerd gaan poepen. Rechtop zitten blijkt helemaal niet zo goed voor ons darmkanaal, zo schrijft Giulia Enders in haar bestseller De Mooie Voedselmachine. Beter is om te hurken tijdens de daad, zoals u het klusje misschien ooit in de Aziatische jungle of op zo'n berucht hurktoilet langs de Franse snelweg heeft moeten klaren.

Haar theorie is eigenlijk niet nieuw en is kinderlijk eenvoudig. Ons darmkanaal blijkt in de gangbare houding een bocht te maken, waardoor de bolus af en toe op de rem moet. Hierdoor komt het geheel er niet altijd even makkelijk uit, en zijn problemen met de stoelgang een westerse aangelegenheid. Maar voordat u op de pot gaat klimmen om erboven te hurken: het probleem is simpeler op te lossen.

De kink in uw darmstelsel kan namelijk eenvoudig gecorrigeerd worden door een klein beetje naar voren te gaan zitten, en uw voeten op een verhoginkje te plaatsen, hetgeen voor eenzelfde houding zorgt als de optimale kakpositie van Enders.

Enders ziet hier echter een belangrijk aspect over het hoofd. Anno 2015 gaat een substantieel gedeelte van de westerse wereld niet meer alleen naar het toilet. De smartphone is, (ontken het maar eens!) een onmisbare metgezel in het succesvol voltooien van De Grote Boodschap. En laat die ietwat voorovergebogen WhatsApp-houding (ellebogen rustend op dijbenen, verwoed tikkend met beide duimen) nou nét die goede positie zijn. Goed nieuws dus: u poept waarschijnlijk al half goed. Nu nog op zoek naar een krukje.

Onderwerpen