Spring naar de content

Eindexpo 2015: Imara Angulo Vidal en een wereld zonder zonlicht

Honderden studenten studeren deze zomer af aan een van de vele kunstopleidingen die Nederland telt, klaar om aan de slag te gaan als beroepskunstenaar. HP/De Tijd licht de komende maand elke week vier aanstaande alumni uit – vier jonge kunstenaars die vol trots hun eindexamenwerk aan de wereld willen laten zien. Vandaag: Imara Angulo Vidal (Zoetermeer, 1991) studeert met de fotoserie ‘The Dark Side of The Sun’ af als documentair fotograaf aan AKV St. Joost in Breda.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

“Voor mijn afstudeerproject ‘The Dark Side of The Sun’ heb ik onderzocht wat de gevolgen zouden kunnen zijn van een gebrek aan zonlicht op aarde. Het idee voor dit project kreeg ik na het lezen van een broodjeaapverhaal, waarin werd gesteld dat de aarde door een zonnestorm enkele dagen verduisterd zou zijn. Ik werd nieuwsgierig: wat zou er gebeuren als er daadwerkelijk een tijdje geen zonlicht meer is? Wat zijn de gevolgen voor mens en natuur? En hoe groot is de kans dat ons dit werkelijk een keer overkomt?

“Voor het vooronderzoek sprak ik met diverse wetenschappers. Zij vertelden mij dat het niet uitgesloten is dat de aarde het daadwerkelijk een keer een periode zonder zonlicht moet stellen – bijvoorbeeld door een gigantische vulkaanuitbarsting of meteorietinslag, waarbij stofdeeltjes of zwavel de atmosfeer ingeblazen worden en de zonnestralen tegenhouden. Geïnspireerd door de feiten en voorspellingen die de wetenschappers met mij deelden, besloot ik om die hypothetische wereld zo realistisch mogelijk te ensceneren. In het begin was het lastig om mijn fantasie te combineren met feiten; ik wilde het liefst enkel mijn verbeelding vastleggen. Uiteindelijk zijn de foto’s een goede combinatie tussen realisme en verbeelding geworden. Niet alleen speelt verval hierin een grote rol, maar ook angst en overlevingsdrang.

“Het project geeft letterlijk en figuurlijk een duistere wereld weer, met wat mij betreft de intentie om de bezoeker stil te laten staan bij onze afhankelijkheid van de zon en de kwetsbaarheid en de nietigheid van mens en natuur.”

Meer werk van Imara Angulo Vidal vindt u hier.

The Dark Side of The Sun
Imara Angulo Vidal
AKV St. Joost Breda

2015

3 6 7 8 9 16 27 29 30 NEW NEW_1 NEW_2 NEW_3 NEW_4 NEW_5