Elly’s Choice, Tom Kabinet, Bliyoo: waar koopt u straks uw e-book?
Er wordt door de Nederlandse uitgevers en boekwinkels nu definitief werk van gemaakt: de slag om de nieuwe, digitale lezer is in alle hevigheid losgebarsten. Na een wat aarzelend begin (en de nodige rechtsgangen) zijn er nu drie platforms waar lezers tegen een laag tarief e-books kunnen kopen (of eigenlijk lenen, want houden mag je ze niet). E-bookservice Elly’s Choice bestaat al even, en breidde het assortiment deze week uit. Concurrent Tom Kabinet lijkt hierdoor de slag te gaan verliezen – en nu is daar ook de e-bookservice van boekhandelketen Bruna: Bliyoo.
Elly’s Choice is in september vorig jaar begonnen en biedt voor 2,99 euro per maand tien boeken aan. Tot dusver was dat aanbod voor iedereen gelijk maar daar komt nu verandering in: de lezer kan er voortaan kiezen voor een selectie van mannen- of een vrouwenboeken. Exacte cijfers over het aantal abonnees geeft Elly’s Choice niet, wel is bekend dat ongeveer 50.000 mensen sinds de start ten minste een proefabonnement hebben genomen. Elly’s Choice gaat de komende maanden samenwerken met mega-organisaties als de ANWB (dat winkels in het hele land en vooral heel veel bladen heeft) en RTL, via het programma Telekids.
Minstens even ambitieus is de nieuwe dienst Bliyoo van Bruna, die ernaar streeft op korte termijn 125.000 leden te hebben. Bij Bliyoo wordt voor de lezers geen selectie gemaakt maar kan hij kiezen uit een nu nog beperkt aanbod. Dat moet uiteindelijk groeien naar 20.000 e-books. Bliyoo biedt ook tijdschriften aan. Afhankelijk van de combinatie betaalt de abonnee maandelijks 10 of 15 euro. Dat lijkt veel, maar die bedragen zijn niet veel hoger dan de prijs van een enkel e-book in de winkel. Bliyoo wilde aanvankelijk de dienst niet leveren voor e-readers, maar is daar nu terecht van teruggekomen.
En dan is er nog Tom Kabinet. De e-bookservice haalde de wereldpers omdat het als eerste het initiatief nam tweedehands e-books te gaan verkopen. Dat mocht van de rechter op voorwaarde dat Tom Kabinet kon bewijzen dat het legaal gekochte e-books waren. Dat bleek bepaald niet het geval: handige jongens hadden de site volgepropt met van torrentsites ‘gestolen’ boeken. Daarop bedacht Tom Kabinet dat het dan zelf maar nieuwe e-books zou gaan verkopen die het dan als tweedehands kon aanbieden. Ook dat liep in het honderd omdat – volgens Tom Kabinet, de zaak ligt bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) – grote Nederlandse uitgevers een boycot oplegden.
Dat neemt niet weg dat er tekening komt in de markt die zich gaat ontwikkelen voor het e-book. Vermoedelijk zal die markt in de toekomst een ‘all-you-can-read’-karakter hebben, vooral op het gebied van thrillers en (literaire) fictie. Er zal ongetwijfeld een niche overblijven voor het mooiere, duurdere en bijzondere gedrukte boek, maar de infrastructuur waarbij elk dorp zijn eigen boekhandel heeft gaat onherroepelijk verdwijnen. Dat is winst voor de lezer die op elk moment kan kiezen uit een enorm aanbod aan leesmateriaal. Maar dat betekent ook verlies voor de fysieke boekhandels, die nieuwe wegen moeten vinden om klanten te trekken.