Spring naar de content

Drie dagen Frank <3 op 3FM - een eerste indruk

Na negen jaar trouwe dienst vertrokken Coen & Sander naar hun natuurlijke habitat, het commerciële Radio 538. Het gat dat vrij kwam wordt vanaf deze week gevuld door voormalig nacht-dj Frank van der Lende, een 26-jarige reus met meisjeshaar, nagellak en, voor een 3FM-dj, een redelijke muzieksmaak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Klaas Knooihuizen

In interviews komt hij over als een rustige, vriendelijke jongen. Als een normale jongen ook; niet omdat dat al gek genoeg is, maar omdat ‘normaal’ in de meeste situaties nu eenmaal het beste werkt. Zijn stem is nasaal en traag, alsof hij altijd verkouden is en stoned van de neusdruppels. Hij lacht enkel wanneer iets werkelijk grappig is, en dan niet eens heel hard. Een verademing na al die jolige ongein van zijn voorgangers.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Fratsen
De eerste uitzending begon met een parachutesprong. Wat is dat toch in Hilversum, dat iedereen plots rare fratsen uit begint te halen vanaf het moment dat ze op een christelijk tijdstip te horen zijn?

Tegen nrc.next vertelde Frank dat hij niet van de showbizz is. Hij belt liever met Coldplay dan met Linda de Mol. In de praktijk waren het: een jongen die schoenen inzamelde voor aangespoelde bootvluchtelingen; winnaars van de ticketactie Dichter bij Muse – de woordspeling is leuker dan de voorgedragen gedichten; een meisje dat in de metro haar nagels afbijt om er de chiazaadjes mee tussen haar tanden uit te pulken; zijn moeder.

In dat laatste gesprek werd duidelijk hoe Frank aan zijn stem komt. Moeder vond dat haar zoon haar niet vaak genoeg belde. De aanleiding, een nieuwsbericht over een bedrijfje dat voor 65 euro per maand je ouders belt als je zelf te druk bent, kon haar goedkeuring niet wegdragen.
Frank: “Dus ik kan je beter af en toe op de radio bellen?”
Moeder: “Beter iets dan niets. Dat is ons motto, toch?”

Frank over Frank
Wat verder opviel: Frank praat heel veel over Frank. Over het nieuwe huis van Frank, over het lange haar van Frank, over het kennismakingsfeest Who the fuck is Frank?, over Franks modeblog fashionfromfrank.blogspot.com, waarop Frank twee keer per maand een foto van Frank plaatst, begeleid door vier regels tekst over Frank.

Het is de norm op 3FM. Programma’s dragen vrijwel altijd de naam van de presentator, in dit geval Frank <3. Je mag zelf weten of je ‘Frank’ zegt of ‘Frank met een hartje erachter’.

Hiphop
Frank draait minimaal acht platen per uur, soms tien, waar Coen & Sander regelmatig op zes bleven steken. Liefhebbers van r&b en hiphop hebben daar weinig aan (Frank tegen nrc.next: “Ik ben gewoon niet zo dol op r&b en hiphop. We moeten gewoon draaien wat wij tof vinden.”), maar het is een begin.

Frank zegt een sfeer te willen neerzetten alsof hij op de passagiersstoel zit. Dat legt het grote verschil met zijn voorgangers bloot. Zijn koerswijziging is niet radicaal, maar met Coen & Sander op de bijrijdersstoel stuur je binnen vijf kilometer in paniek de vangrail in.

Het blijft hoogst opmerkelijk dat 3FM met steun van de belastingbetaler keihard concurreert met Radio 538 en Q-music. Dat het weigert de gaten te vullen die commercieel niet uit kunnen, dat het complete genres en subculturen negeert en drie uur durende thema-avonden terugbrengt tot vijf keer een minuutjeFrank met een hartje erachter is een voorzichtige stap in de goede richting. Om met mevrouw Van der Lende te spreken: beter iets dan niets.

Foto: 3fm.nl