Spring naar de content

Deze tweets mag u van onze politici niet lezen

“Ook politici tweeten wel eens iets waar ze later spijt van krijgen. Op Politwoops vind je alle tweets terug die politici verwijderd hebben”, zo luidt de beschrijving op de website van het platform. Handig, zo’n site. Zeker wanneer een politicus iets pijnlijks heeft getweet en dat vervolgens tracht te verbergen. Sinds gisteren is de Amerikaanse versie van Politwoops echter offline gehaald.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Verhulsdonk

De Amerikaanse versie van Politwoops is opgezet door de Sunlight Foundation, een organisatie die zich inzet voor het meer transparant maken van politiek en overheid. De site werkt relatief simpel: Politwoops heeft toegang tot de ‘API’ van Twitter. Dit wil zeggen dat de website toegang heeft tot het mechanisme dat achter Twitter schuilgaat, waardoor de verwijderde tweets automatisch door de website opgeslagen en gepubliceerd worden. Inmiddels heeft Twitter deze API-toegang ingetrokken op last van ‘het breken van de privacyregels’ van het sociale medium en zijn gebruikers. Het bedrijf verklaarde aan website Gawker dat de reden van het intrekken van deze toegang is dat ze geen onderscheid wil maken tussen Twittergebruikers. Of de gebruikers nu wel of niet een politieke functie bekleden – hun privacy moet volgens Twitter gewaarborgd worden.

Nederlandse variant
Opmerkelijk is dat Amerika vooralsnog het enige land is waar de API-toegang verwijderd is. Sterker nog: bij de Nederlandse variant van de website wordt de database van verwijderde tweets nog steeds aangevuld. Waarom andere landen nog geen last hebben van de beslissing van Twitter, is niet helemaal duidelijk. HP/De Tijd sprak met Arjan El Fassed, voormalig politicus en directeur van de Open State Foundation – de organisatie achter de Nederlandse variant van Politwoops. El Fassed: “Wij weten op dit moment ook niet veel. We hoorden dat de API-toegang in de Verenigde Staten vannacht is stopgezet. Wij zijn zelf nog niet benaderd door Twitter, overigens.”

El Fassed benadrukt het belang van Politwoops: “Politici zeggen veel op een openbaar sociaal netwerk. Ook zeggen ze soms dingen waar ze spijt van krijgen. Ook die uitspraken moeten, omwille van de transparantie van de politiek, bewaard blijven. Kiezers moeten weten hun volksvertegenwoordiger allemaal gezegd heeft. In die zin is Politwoops een onderdeel van de parlementaire geschiedenis: wij bewaren de online uitglijders van onze politici, net zoals andere media (kranten, televisie) de ‘offline’ uitglijders van politici bewaren.”

Mark Verheijen
Een goed voorbeeld van het nut van Politwoops is het twittergedrag van Mark Verheijen, het VVD-Kamerlid dat eerder dit jaar in opspraak kwam door declaratiefraude. Verheijen had onder meer reiskosten gedeclareerd voor reizen die niets met zijn werk te maken hadden. Met het oog op het onderzoek naar zijn declaratiegedrag vond de politicus het niet zo handig te tweets te bewaren waarin hij meldde waar en wanneer hij ergens naartoe ging, en verwijderde deze. Door Politwoops konden deze tweets echter feilloos teruggehaald worden, wat het onderzoek naar de declaratiefraude een stuk makkelijker heeft gemaakt.

Bekijk hier, zolang het nog kan, de Nederlandse versie van Politwoops.

Naamloos