Spring naar de content

Belgische munt viert overwinning op Waterloo, tot woede van de Fransen

De Belgen hebben maandag de munt gepresenteerd ter nagedachtenis aan de Slag bij Waterloo, die op 18 juni precies 200 jaar geleden plaatsvond. De goudkleurige munt is versierd met de leeuw van Waterloo op een sokkel en symboliseert de ondergang van Napoleon. Onze zuiderburen vieren de munt alsof ze Waterloo weer hebben overwonnen met leuzen als Belgische creativiteit op zijn best; de Fransen zijn diep beledigd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

De munt heeft een opmerkelijke waarde van 2,50 euro, en dat heeft een reden. De Belgen wilden in eerste instantie een speciale twee-euromunt uitgeven, maar een ontwerp zou eerst moeten worden goedgekeurd door de Europese Raad van Ministers. Frankrijk gebruikte zijn vetorecht en stemde tegen. De Slag bij Waterloo ligt nog erg gevoelig.

De Fransen lieten in een brief aan de Europese Raad weten dat de herdenkingsmunt een ‘erg ongunstige reactie’ teweegbracht. “Munten laten circuleren waarop een symbool staat dat voor een deel van de Europese bevolking kwetsend is, komt ons als schadelijk voor, zeker in een context waarbij de regeringen van de eurozone de eenheid en de samenwerking in de monetaire unie pogen te versterken.” België was genoodzaakt om de al 175.000 gedrukte twee-euro-munten weer om te laten smelten. Dit kwam het land op vijftigduizend euro te staan.

Poging twee
Opgeven? Allez, dat nooit! Een tweede poging is inmiddels uitgevoerd. De Europese Unie kent de regel die lidstaten toestaat om zelf een munt te ontwerpen als de waarde van de munt afwijkt van de norm. De twee-euromunt valt niet onder deze regeling. Het gouden betaalmiddel is dan ook alleen bij onze Zuiderburen uit te geven.

De Belgische minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, benadrukt dat de munt niet bedoeld is om kwaad bloed te zetten bij de Fransen. “Er is geen veldslag in onze recente geschiedenis zo belangrijk als Waterloo, of tenminste een die de verbeelding zo prikkelt”, meldt Van Overtveldt via Agence France-Presse.

Onderwerpen