Spring naar de content

Duitse orkestleider James Last (86) overleden

De beroemde Duitse bandleider James Last is dinsdag op 86-jarige leeftijd in de Amerikaanse staat Florida overleden. Dat maakte zijn management Semmel Concerts woensdag in Berlijn bekend. De vermaarde orkestleider werkte onder meer met pianist Richard Clayderman, maar nam ook een album op met Berdien Stenberg en Harry van Hoof. Dat meldt ANP.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Als componist schreef hij enkele honderden melodieën, waaronder evergreens en wereldhits als Games that Lovers play, The Lonely Shepherd, Lingerin' On, Happy Heart, When the Snow is on the Roses en Fool. Last heeft meer dan tweehonderd gouden en zeventien platina platen in ontvangst kunnen nemen voor een verkoop van 80 miljoen albums in 150 landen.

Last werkte door tot hoge leeftijd. In maart dit jaar nam hij afscheid. ,,Mijn overtuiging en mijn wens waren altijd: doorgaan zolang als het gaat. Maar ooit komt een tijd dat het niet meer zo gaat. Niemand van ons wordt jonger, ook ik niet.''

Na de Tweede Wereldoorlog vindt hij werk als contrabassist bij het orkest van Radio Bremen. In 1950, 1951 en 1952 wordt hij uitgeroepen tot beste jazzbassist van Duitsland. Hij verhuist naar Hamburg en in de jaren zestig ontwikkelt hij daar zijn 'Happy Party Sound' die hem wereldfaam bezorgt. Vanaf 1964 heeft hij zijn eigen orkest.