Spring naar de content

Hoe een Europa-tournee Jeb Bush moet verlossen van het Bush-syndroom

Wie aan Bush denkt, denkt al snel aan oud-president George W. Bush, die in 2003 besloot Irak binnen te vallen, waarna een oorlog uitbrak die bijna 4.500 Amerikaanse militairen en honderdduizenden Irakezen het leven kostte. Dat is niet zo gek, maar vervelend is het wel. Bush’ jongere broer, Jeb Bush, zal op 15 juni officieel aankondigen dat hij zich namens de Republikeinen in de race werpt voor het presidentschap. Alleen, hoe komt hij van het Bush-stigma af? Door op tournee te gaan door Europa.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Jeb Bush is wat Hillary Clinton is voor de Democraten: de onvermijdelijke kandidaat die veel steun heeft binnen de partij, genoeg geld binnenharkt met donaties en het ver gaat schoppen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2016.

De vrees onder sommige Amerikanen is dat de keuze straks is tussen weer een Bush en weer een Clinton. Weer een Clinton omdat de man van Hillary de 42e president van de Verenigde Staten was van 1993 tot 2001, en weer een Bush vanwege George W. (2001 tot 2009) en hun vader George H. W. Bush, die van 1989 tot 1993 president van het land was.

De nieuwe Bush weet maar al te goed dat hij vooral wordt geassocieerd met zijn broer en de Irak-oorlog, en niet met zijn vader en diens nalatenschap. Daarom is hij sinds gisteren vijf dagen in Europa. Gisteren was hij in Duitsland waar hij sprak tijdens een CDU-congres met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Gedurende de rest van de Europa-reis gaat hij nog naar Polen en Estland. Hij wil drie doelstellingen bereiken met deze buitenlandreis.

Allereerst wil hij laten zien dat hij verstand heeft van buitenlandse politiek en dus een goede presidentskandidaat is als hij zich straks officieel meldt. Bush is ‘maar’ gouverneur van Florida geweest, terwijl zijn grootste concurrent Hillary Clinton minister van Buitenlandse Zaken was en zo op het oog meer ervaring lijkt te hebben.

Daarnaast wil Bush laten zien dat hij als toekomstige president een bondgenoot is van Europa en de NAVO-landen en dat hij harde woorden tegenover Vladimir Poetins Rusland niet schuwt. Niet voor niets gaat hij naar Estland, dat voortdurend op de hoede moet blijven voor de asymmetrische oorlogsvoering van het buurland. In onderstaande video, die hij zelf op Twitter zette, wordt duidelijk wat Amerika’s steun aan Europa inhoudt als het aan Bush ligt.

Maar de allerbelangrijkste reden voor zijn bezoek aan ons continent is om van ‘het Bush-syndroom’ af te komen. Zijn vader is, net als diens voorganger Ronald Reagan, razend populair in Oost-Europa door de val van de Berlijnse Muur en de uitbreiding van de NAVO. Als Bush met zijn bezoek aan Europa de sterke punten van de buitenlandse politiek van de Bush-familie kan benadrukken en de minder sterke punten naar de achtergrond weet te duwen, dan is deze reis geslaagd en is Jeb Bush weer een stapje dichter bij het presidentschap.