Spring naar de content

Copa América: van ‘een of ander toernooi’ tot erepodium

Het is juli 1989 als Romário ergens in Brazilië ‘een of ander toernooi’ speelt. Het is het antwoord van kosmopoliet Guus Hiddink op de vraag ‘waar de Braziliaan toch is gebleven’. De Braziliaanse PSV'er had immers al een week in Eindhoven moeten zijn om zich voor te bereiden op het nieuwe Eredivisieseizoen. De Nederlandse media spraken van ‘een schande’. Dat is anno 2015 wel anders. Komende nacht trapt Chili het continentale kampioenschap af.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

In 1989 stond de Copa América niet echt op de kaart. Wat men in Eindhoven bijvoorbeeld niet wist, was dat Romário Brazilië kampioen van Zuid-Amerika had gemaakt. De beste. Na veertig jaar. Beter dan het Argentinië van Diego Armando Maradona en beter dan het Uruguay van Rubén Sosa. En dat terwijl de Seleçao het toernooi nog begon met twee gelijke spelen tegen Peru en Colombia. Romario verdween daardoor zelfs even naar de reservebank, nog verder uit het zicht van de rest van de wereld.

In Eindhoven dachten ze zodoende dat de wereldvoetballer in spé maar een beetje vakantie aan het vieren was. Cocktails drinken en op het strand liggen, zoals alle andere voetballers tijdens de zomerstop doen. Romário bleef maar weg, en teammanager Kees Ploegsma van PSV nam contact op met Jurriaan van Wessem van voetbaltijdschrift Elf. Ploegsma wilde nu toch weleens weten wat Romário allemaal aan het uitspoken was, daar, in zijn thuisland Brazilië, aldus Van Wessem.

Romário droeg Brazilië op zijn schouders
Het antwoord: Brazilië hervond zichzelf na de eerste twee gelijke spelen en Romário knokte zich terug in de basis. Hij begon weer te scoren en stond uiteindelijk met zijn land in de finaleronde tegen Uruguay, het land dat Brazilië tijdens de finaleronde van het WK 1950 nog met 2-1 had verslagen. Geen Braziliaan die dat niet weet. Romário moest daar in 1989 maar eens revanche voor nemen. Romário droeg immers heel Brazilië op zijn schouders. Dat wisten ze in Eindhoven niet.

Enfin. Brazilië versloeg Uruguay in de finaleronde met 1-0, dankzij een doelpunt van – u verwacht het niet – Romário. De Copa América staat sindsdien op de kaart. In ieder geval in Eindhoven.

Copa América 2015
Inmiddels krijgt het kampioenschap van Zuid-Amerika eindelijk de aandacht die het verdient. Dat kan ook haast niet anders, met wereldtoppers als Messi, Neymar en WK 2014-topscorer James Rodríguez die meedoen. Luis Suárez ontbreekt wegens een schorsing, nadat hij tijdens datzelfde WK 2014 zijn tanden in de Italiaan Chiellini zette.

Net als in 1989 wordt ook de Eredivisie vertegenwoordigd. FC Twente-spelers Jesús Corona (Mexico, jawel – het land doet mee op uitnodiging) en Felipe Gutiérrez (Chili), Vitesse-speler Renato Ibarra (Ecuador) en PSV'er Santiago Arias (Colombia) doen mee. Anno 2015 zal alleen niemand meer reppen over ‘een of ander toernooi’ in Zuid-Amerika.

Onderwerpen