Spring naar de content

Cultuuragenda: New for Now in het Rijksmuseum, papierkunst & één jaar TivoliVredenburg

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: de tentoonstelling kostuum- en modeprenten New for Now in het Rijksmuseum, papierkunst in CODA Apeldoorn en muziekgebouw TivoliVredenburg viert eenjarig jubileum.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

New for Now
Voor de komst van de fotografie was mode voornamelijk te zien op prenten. De vaak prachtige ingekleurde ontwerpen laten een of meerdere modellen zien met de modieuze kleding, plus een kleine beschrijving. Het zijn dan ook vooral deze modeprenten die als de voorloper van de huidige modebladen worden gezien. Vanaf 12 juni 2015 presenteert het Rijksmuseum voor de eerste keer een groot overzicht uit zijn rijke collectie kostuum- en modeprenten. Op ruim 300 prenten is de verandering van de vrouwen- en mannenmode van 1600 tot de eerste helft van de 20ste eeuw en de ontwikkeling van het modetijdschrift tot de modeglossy’s zoals wij die vandaag de dag kennen te zien. De tentoonstelling is vormgegeven door ontwerper Christian Borstlap. Mode-illustratoren Piet Paris en Quentin Jones verlenen hun medewerking.

De tentoonstelling ‘New for Now’ is van 12 juni 2015 tot en met 27 september 2015 te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

The Beau Monde, William Heath, Thomas McLean, 1829
The Beau Monde, William Heath, Thomas McLean, 1829

Paper Art
Een reusachtig edelhert van papier, de immense vleugel van Icarus, sprookjesachtige maskers en opvallende sieraden van papier: het is te zien in de tentoonstelling Paper Art in het CODA Museum in Apeldoorn. Meer dan veertig kunstenaars uit binnen- en buitenland tonen de oneindige mogelijkheden die papier als werkmateriaal biedt.

De tentoonstelling ‘Paper Art’ is van 7 juni 2015 tot en met 25 oktober 2015 te zien in het CODA Museum in Apeldoorn. Meer informatie vindt u hier.

Naamloos

TivoliVredenburg Festival
Een jaar geleden werd het grootste muziekcentrum van Nederland geopend: TivoliVredenburg in Utrecht. En dat wordt gevierd met het eendaagse TivoliVredenburg Festival. Zaterdag 13 juni staat helemaal in het teken van de eerste verjaardag van het vijf concertzalen tellende muziekcentrum. Met onder meer optredens van: Triggerfinger, De Jeugd van Tegenwoordig, Radio Filharmonisch Orkest & Gabriela Montero, Maarten Heijmans zingt Ramses Shaffy, Mister and Mississippi, Handsome Poets, Akwasi, Kenny B en vele anderen. De gehele line-up vindt u hier.

Het ‘TivoliVredenburg Festival - Wij zijn 1’ vindt plaats op zaterdag 13 juni 2015 in muziekgebouw TivoliVredenburg in Utrecht. Meer informatie vindt u hier.