Spring naar de content

Hacker achter fotolek Fappening lijkt opgespoord – al is hij geen verdachte

Het is augustus 2014 als er op de website 4Chan tientallen naaktfoto’s van beroemdheden worden gepubliceerd. Het bestand waaruit de foto’s afkomstig zijn blijkt gigantisch, en op de site Reddit volgt de rest. De hack en publicatie van de foto’s werd stijlvol ‘The Fappening’ of ‘Celebgate’ genoemd. Beroemdheden, waaronder actrices Jennifer Lawrence en Olivia Wilde werden slachtoffer. Vorige herfst viel de FBI een huis in Chicago van de vermeende dader binnen en nam computers, telefoons en harde schijven in beslag – blijkt nu uit het gerechtelijk bevel dat deze week werd vrijgegeven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Verhulsdonk

In oktober vorig jaar startte de FBI een onderzoek naar het veiligheidslek in de iCloudservice van Apple, waarin de pikante foto’s stonden opgeslagen. Dit onderzoek leverde meerdere IP-adressen, waarmee de honderden accounts zijn gehackt. Eén van die IP-adressen leidde de FBI rechtstreeks naar het huis van Emilio Herrera.

De dertigjarige Emilio Herrera woont volgens het politierapport bij zijn ouders in Chicago. Zijn IP-adres is te herleiden naar de hack van 572 verschillende iCloud-accounts waar hij meer dan 3000 keer zou hebben ingebroken. Volgens het FBI-rapport bestaat het overgrote deel uit de accounts van beroemdheden, modellen en hun familieleden.

Er is ook een onderzoek ingesteld naar andere personen. Hun namen zijn onbekend, maar hun IP-adressen zijn eveneens achterhaald door de FBI. Zij zouden onderdeel zijn van een online netwerk waarop de foto’s onderling gedeeld worden, volgens betrokkenen bij het onderzoek zou het gaan om een weinig verfijnde vorm van hacken, waardoor de schuldige IP-adressen gemakkelijk te vinden waren.

Opmerkelijk is dat Herrera niet is opgepakt en dat de FBI hem op het moment niet als verdachte beschouwt.  Tot nu toe gaat hij vrijuit tot het onderzoek is afgerond. Er bestaat namelijk de mogelijkheid dat Herrera zelf slachtoffer is van een hack, waarbij zijn computer vanaf afstand is ingezet om in de iCloud-accounts in te breken.

Onderwerpen