Spring naar de content

Het racket van de oude meester

Een goed tennisracket is als een racefiets, je kan het zo exclusief en duur maken als je zelf wil. Ik ben in dé tenniswinkel van Amsterdam met het breedste assortiment ‘van beginnend tot professioneel’ op sportcentrum Amstelpark. En inderdaad, het aanbod is overweldigend. Het is alsof ik door de MediaMarkt loop op zoek naar een televisie – al snel zie je door alle bomen het bos niet meer. Dat gevaar dreigt hier ook een beetje. De rackets vliegen je om de oren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark van den Heuvel

Waar moet ik, als voormalig tennisser die zijn oude liefde weer nieuw leven wil inblazen, vooral op letten bij de aanschaf van een racket? Dat is de centrale vraag. We worden in het tennisracket-walhalla rondgeleid door Sem Meijer. “Het gaat er vooral om wat je in een racket zoekt”, zegt hij. Ik heb geen flauw idee. Wat kan je er allemaal in vinden? Sem adviseert me een Babolat-racket. “Daar zit wat meer power in, die hebben dikkere buizen. Dat is relaxter om mee te spelen. Een Wilson heeft vaak wat dunnere frames en kleinere bladen. Daar haal je meer controle uit. Maar als je de bal niet zuiver raakt, dan is ie minder comfortabel. Dan word je eerder afgestraft.”

MediaMarkt
Voordat ik er erg in heb, neemt het gesprek met Sem een enorme vlucht. Het gaat nu opeens over 16 keer 19 snarenpatronen afgezet tegen 18 keer 20. “Als de snaren minder ruimte hebben om te bewegen, geeft dat meer power. Een 18 keer 20 snarenpatroon is beter voor spelers die wat vlakker spelen.” Ik waan me weer in MediaMarkt. Vlakker? Om me heen knipperen 64 verschillende televisies in allerlei hertz-frequenties: smart, led, LCD, HD, de keuze wordt alleen maar moeilijker. Dat er nog allerlei gradaties zijn qua gewicht, maakt het er ook niet eenvoudiger op, 260 gram, 280 of 300?

Rafael Nadal met zijn racket.
Rafael Nadal met zijn racket.

Customised racket
“Met welk racket speelt Federer?”  vraag ik. Dat maakt het gesprek misschien iets beter te begrijpen. “Als je het stugste racket van het moment zoekt, dan kom je uit bij deze”, zegt Sem. “Dit is het racket wat het meeste controle geeft, waarvoor je zelf het hardste moet werken, 340 gram, een klein blad en dunnere buizen.” Een Wilson Pro Staff RF97, lees ik. Dus dat is waar de oude meester mee speelt. Nou ja, niet helemaal natuurlijk. De top van de wereld speelt – niemand uitgezonderd – met een customised racket, een racket dat speciaal voor hen wordt gefabriceerd en waar de sponsor een sticker op plakt. Sem: “Federer speelt met die kleuren, zo zien wij het. Maar voor de rest heeft het racket waarmee hij speelt, niet zo veel te maken met het racket zoals dat bij ons in de winkel ligt. Bij Federer, Nadal of Djokovic is het loodtape bijvoorbeeld overal aangebracht waar zij het specifiek willen hebben, zodat het voor hen perfect speelt. Djokovic heeft het bijvoorbeeld over z’n hele frame geplakt, Nadal heeft het er waarschijnlijk in zitten.”

Novak Djokovic bijt uit frustratie in zijn racket tijdens de finale van de Australian Open (2012) tegen Rafael Nadal.
Novak Djokovic bijt uit frustratie in zijn racket tijdens de finale van de Australian Open (2012) tegen Rafael Nadal.

Het kan altijd gekker
“De meeste kunststof rackets worden in een mal opgeblazen en gaan dan de oven in”, vertelt Sem. “Daardoor zijn ze eigenlijk allemaal verschillend. Of beter gezegd: niet één racket is identiek. Er zit hier en daar nog wel eens een luchtbelletje in en dat kan zomaar voor een halve gram gewichtsverschil zorgen. Maar dat hebben de meeste mensen niet eens door, ook al kan je het zelf allemaal nameten en herstellen.” Ik kijk naar een prijskaartje van 223 euro. Maar het kan altijd gekker. Opeens sta ik met een Babolat-racket van een kleine 400 euro in mijn handen. “Deze heeft een ingebouwde app”, zegt Sem. “Na afloop van een training of een wedstrijd, kan je dan op je telefoon of laptop nakijken waar je de bal het meest hebt geraakt, met hoeveel topspin ook. En dan krijg je aansluitend een advies van Nadal of een andere topper. Je kan ook alles nalezen, hoeveel forehands je hebt geslagen, hoeveel backhands, echt alles.”

Loopt dat racket een beetje? “Nee, niet echt. Het idee is erg leuk, maar de meeste mensen kijken toch op tegen het aankoopbedrag. En dat vind ik niet eens zo heel gek. Kijk, wij kunnen je wel van alles aanraden, maar uiteindelijk moet jij het gevoel hebben dat een racket het beste bij je past. Daarom kan je hier ook altijd rackets testen.”

Beter had ik me niet kunnen laten informeren en ik bedank Sem. Ik koop die van Federer en weet genoeg. De wereld van het tennisracket is één grote jungle.

Iedere maand ontleedt Mark van den Heuvel voor HP/De Tijd een sport. Deze maand: tennis.