Spring naar de content

Hoe Oranje de cruciale wedstrijd tegen Letland won

Bondscoach Guus Hiddink van het Nederlands elftal gaat met een goed gevoel de zomer in. “Ik heb het gevoel dat we de goede kant op gaan”,  zei Hiddink vrijdag na de gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd in Riga tegen Letland (0-2). “We hebben weer aansluiting. De herfst wordt zeer interessant, met thuiswedstrijden tegen IJsland en Tsjechië.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Oranje hield met winst op Letland de kansen op EK-kwalificatie in eigen hand. “Natuurlijk ben ik opgelucht”, bekende de bondscoach. “Het was heel vervelend geweest als we hier met puntenverlies waren weggegaan. Ik moet de jongens een compliment maken. Niet alleen voor vandaag, maar ook voor de investeringen die ze aan het einde van het seizoen nog hebben gedaan in de training.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Terugval
Hiddink denkt dat hij met Oranje de weg naar het EK in Frankrijk heeft gevonden, na een moeizame start van de EK-kwalificatie met twee nederlagen. “Een groot deel van deze ploeg heeft op het WK een onverwacht goed resultaat neergezet. Dan krijg je een terugval, kijk maar naar andere grote landen. We hebben ook te maken met een ombouw van de ploeg, door prachtige jonge spelers die op de deur kloppen. Dat geeft wat complicaties. Maar nu gaan we de goede kant op.”

In Riga moest Hiddink een kwartier voor tijd linksback Jetro Willems wisselen vanwege knieklachten. “Om die reden hadden we hem vorige week tegen de Verenigde Staten aan de kant gehouden.” Aanvoerder Robin van Persie maakte na een uur moegestreden plaats voor Georginio Wijnaldum, die amper vijf minuten later de score openbrak. “We wisten van tevoren hoe lang Van Persie zou aankunnen. We wisten ook al dat we met Wijnaldum iemand met dynamiek konden inbrengen. Hij deed het goed.”

Georginio Wijnaldum viert zijn 0-1 tijdens het EK-kwalificatieduel tegen Letland.
Georginio Wijnaldum viert zijn 0-1 tijdens het EK-kwalificatieduel tegen Letland.

Wesley Sneijder, een van de beteren vrijdag bij Oranje op het veld in Riga, was blij na de winst op Letland. “Een lastige wedstrijd, die je wel moet winnen. Dat hebben we gedaan. Het was moeilijk de vrije man te vinden voorin. De Letten zaten er kort op. We zijn vanuit de discipline blijven spelen en lieten de bal rond gaan. Wijnaldum ging meteen twee keer diep. Hij creëerde meer ruimte.” Sneijder had als opdracht met Daley Blind voor balans te zorgen in het Nederlands elftal. “Ik stond op een lekkere positie, met snelle mensen aan de zijkant en spelers in het centrum die een bal vast kunnen houden. De Letten waren alleen gevaarlijk bij spelhervattingen en counters. Dat moesten we voorkomen en dat hebben we goed gedaan.”

Aanvoerder Wesley Sneijder bedankt de meegereisde fans uit Nederland .
Aanvoerder Wesley Sneijder bedankt de meegereisde fans uit Nederland .