Spring naar de content

Btw op veel producten verhoogd naar 21 procent – verzet is groot

Vrijwel alle brancheorganisaties van sectoren die getroffen worden door de voorgenomen btw-verhoging, reageren afwijzend. Zij voorspellen ernstige gevolgen voor omzet en werkgelegenheid als de kabinetsplannen voor afschaffing van het lage btw-tarief op de meeste producten worden aangenomen. Dat meldt ANP.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De coalitie van VVD en PvdA werd het maandag eens over de plannen voor herziening van het belastingstelsel, waar verhoging van het btw-tarief deel van uitmaakt. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) spreekt woensdagavond met de oppositiepartijen over de plannen. De SP gaat uit protest niet op de uitnodiging in. CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50PLUS gaan wel en zullen op openheid aandringen.

De verhoging geldt voor onder meer de fietsenmaker, schoenmaker, kapper, de bouw, kledingreparateurs, de dagbladen en tijdschriften, camping- en hotelhouders en musea.

Primaire levensmiddelen
Alleen op primaire levensmiddelen zou het lage belastingtarief van 6 procent overeind moeten blijven. Voor vrijwel alle andere producten en diensten moet het tarief omhoog naar het standaardtarief van 21 procent.

De verhoging betekent dat veel producten en diensten duurder worden. Het was al bekend dat een verandering in het btw-systeem eraan zat te komen. Wiebes had vorig jaar al gezegd dat de boodschappen hiervan in ieder geval uitgezonderd zouden worden.

De mogelijk miljarden euro's die met deze wijziging worden binnengehaald, kunnen ingezet worden om de lasten op arbeid te verlagen. Het kabinet vindt dat een van de belangrijkste doelstellingen van de herziening van het belastingstelsel. Dit moet zorgen voor meer banen.