Spring naar de content

Cabaretier Micha Wertheim weigert nominatie Poelifinario

Cabaretier Micha Wertheim wenst niet genomineerd te worden Poelifinario, de prijs voor beste cabaretvoorstelling van het afgelopen theaterseizoen. Dat zegt hij op de dag dat bekend werd dat hij, samen met onder meer André Manuel en Plien en Bianca, genomineerd is voor deze prijs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Wertheim weigert de nominatie omdat de prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), volgens hem niets toevoegt aan het cabaret in Nederland. Op zijn website schrijft hij: “Bij literatuurprijzen (die vaak gepaard gaan met geld om een nieuw boek te schrijven) wordt in kranten bijvoorbeeld gediscussieerd over de genomineerden. De prijs is dan aanleiding tot een gesprek, en dat is goed voor het genre. Dat heb ik bij cabaret nog nooit zien gebeuren.”

Daarbij steekt het hem ook dat de theaterprijzen elk jaar in de Stadsschouwburg in Amsterdam worden uitgereikt, een zaal waar cabaretiers de rest van het jaar niet welkom zijn. Hij sluit zijn relaas af met: “Voor de aandacht hoef ik inmiddels ook geen prijs meer. De afgelopen weken zaten mijn zalen behoorlijk vol met een publiek dat ik zelf heb opgebouwd. Een spiegel heb ik al, en eervol kan ik de prijs niet echt vinden.”

De VSCD heeft nog niet gereageerd.