Spring naar de content

Waarom Nutella schadelijk is voor het milieu

De hazelnootpasta van Ferrero, wereldwijd bekend als Nutella, is ongekend populair. In 2013 werd er in 160 landen maar liefst 365 miljoen kilo van gegeten – zo ongeveer het gewicht van de Empire State Building. Naast broodbeleg en cake-versiering wordt Nutella ook gebruikt op pizza’s, waar de Italiaanse pizzabodem niet is belegd met tomatensaus maar met het zoete smeersel. Voor liefhebbers van elk formaat is er een verpakking: van minikuipjes tot potten met een levensvoorraad voor een heel weeshuis. (Een pot van vijf kilo.) Maar wist u ook dat Nutella schadelijk is voor ons milieu?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

De Franse minister van Ecologie, Duurzame Ontwikkeling en Energie, Ségolène Royal, roept dan ook op om te stoppen met het eten van Nutella, zo meldt The Guardian. In een interview met het Franse Canal+ stelt ze dat de productie leidt tot ontbossing. Een belangrijk ingrediënt van de hazelnootpasta is palmolie, dat ook in chips, frituurolie en zeep zit. Deze olie wordt gewonnen uit de vruchten van een oliepalm. Om aan de gigantische vraag te voldoen worden veel oliepalmplantages aangelegd op grond die gebruikt kan worden om bomen te herplanten. De minister ziet dan ook graag dat Nutella van andere ingrediënten zou worden gemaakt.

Verantwoorde palmolie
Een dag na de uitspraak van Royal kwam Ferrero met een statement over verantwoorde palmolie. Naar eigen zeggen is het bedrijf sinds 2005 bezig om een verantwoorde variant te oogsten. Sinds vorig jaar gebruik Ferrero palmolie met een zogenaamd RSPO-certificaat, het bewijs dat een bedrijf duurzame palmolie gebruikt. De Nutella-producent zegt 98 procent van de olie te kunnen herleiden naar de plantage. (En die 2 procent dan?) Ook zegt het bedrijf te gaan kijken bij de plantagehouders en steunt het initiatieven die de boeren ondersteunen.

Ferrero gaat niet specifiek in op de uitspraak van de Franse minister Royal, maar laat wel weten bezig te zijn met onderzoeken om ontbossing tegen te gaan. Vooralsnog kijkt het bedrijf niet naar een alternatief voor de palmolie.

Zo’n tachtig procent van de door Ferrero gebruikte palmolie komt uit Maleisië. De rest haalt het bedrijf in Papoea-Nieuw-Guinea, Indonesië, Brazilië en de Salomonseilanden. Naast Nutella gebruikt de fabrikant palmolie ook voor hun andere lekkernijen, waaronder Ferrero Rocher en Kinder Suprise.

Onderwerpen