Spring naar de content

Dit zijn de ‘belangrijke wereldzaken’ die Tarik Z. ons wilde mededelen

Het Openbaar Ministerie (OM) eist vier jaar cel, waarvan één voorwaardelijk, tegen journaalkaper Tarik Z. Daarbovenop krijgt hij verplichte begeleiding en een locatieverbod voor het Mediapark in Hilversum. Verder legde het OM de twintigjarige Z. een proeftijd van drie jaar op. Tijdens de zitting kreeg hij weinig kans om alsnog de ‘belangrijke wereldzaken’ te onthullen, iets wat hem op 29 januari – toen Z. zendtijd eiste tijdens het achtuurjournaal – ook al niet lukte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

'Ludiek, komisch, uniek en gewaagd', zou Z. zijn actie hebben genoemd tijdens de zitting. De officier van justitie stelde dat Z. 'Nederland in het hart raakte' door de actie, die in dezelfde periode als de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo plaatsvond. Verder zou hem niets mankeren, al zou hij wel 'rare dingen' zeggen en identiteitsproblemen hebben. Deskundigen die hem onderzochten, adviseerden om hem niet verder te behandelen om 'iets wat er niet is'. Z. gaf overigens wel aan het journaal niet opnieuw te willen kapen. “Nee, ben daar een beetje klaar mee.”

White Hat Hacker
Enfin. We zijn nog altijd niet bij het verhaal dat Z. ons wilde vertellen, en waar wij, Nederland, toch wel een beetje benieuwd naar zijn geworden. Z. wilde Nederlandse volk naar eigen zeggen waarschuwen voor de gevaren van 'de fundamenten van het monetaire systeem' met 'inhumane gevolgen', zo meldde Mattijs van de Wiel van de NOS tijdens de zaak.

Verder zou Z. hebben willen vertellen over 'de macht en manipulatie door de NOS'. De White Hat Hacker, zoals hij zichzelf zou noemen, zei verder dat 'de NOS het glasvezelnetwerk op het Mediapark controleert, en manipuleert'. Daarna haakte de rechtbank af. De overige 'schokkende punten' hoefden niet gehoord te worden. De informatie die Z. nog niet met ons heeft kunnen delen, laat hij mogelijk via anderen lekken, zo sprak hij nog.

Z. viel op 29 januari het NOS-gebouw binnen met een – zoals later bleek – neppistool. Hij gijzelde een beveiliger en eiste zendtijd in het achtuurjournaal.

Onderwerpen