Spring naar de content

Eindexpo 2015: Iris van den Akker

Honderden studenten studeren deze zomer af aan een van de vele kunstopleidingen die Nederland telt, klaar om aan de slag te gaan als beroepskunstenaar. HP/De Tijd licht de komende maand elke week vier aanstaande alumni uit – vier jonge kunstenaars die vol trots hun eindexamenwerk aan de wereld willen laten zien. Vandaag: Iris van den Akker (1992) studeert met het beeldverhaal Witte Zwanen, Zwarte Zwanen af als illustrator aan AKV Sint Joost in Breda.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Over haar afstudeerwerk
“Mijn werk is vaak het product van twee gevoelens: de drang om te vertellen en machteloosheid. Voor de dingen die ik niet kan veranderen maar wel graag zou willen veranderen, creëer ik graag een visuele oplossing. Dit werkt rustgevend voor mij, en als ik er tegelijkertijd iemand bewust kan maken van het probleem, is het project voor mij geslaagd.
De drang om te vertellen heb ik al zo lang ik me kan herinneren. Ik heb een grote interesse in serieel en verhalend beeld, zoals in beeldverhalen en animaties. Ik hoop dan ook volgend jaar aan mijn master Animatie te kunnen beginnen, zodat ik storytelling en illustratie kan combineren in mijn werk.
Eén van mijn afstudeerprojecten is een beeldverhaal genaamd ‘Witte Zwanen, Zwarte Zwanen’. Het is losjes gebaseerd op een verhaal over de Hongertocht uit het boek ‘Ooggetuigen van de Vaderlandse Geschiedenis’ van Geert Mak. Het viel mij op dat het nogal achteloos wordt verteld door de ogen van de buurjongen, die slechts een getuige is. Door middel van deze beeldroman probeer ik de kant van het meisje te vertellen en te laten zien wat haar daad voor impact kan hebben op een persoon.”

Meer werk van Iris van den Akker vindt u hier.

 

spread 1 spread 2 spread 3 spread 7 spread 8