Spring naar de content

Waarom Huis ten Bosch 24 miljoen duurder wordt, volgens Rijksoverheid

59 miljoen euro. Dat is het bedrag waarvoor het toekomstige huis van koning Willem-Alexander en zijn gezin wordt gerenoveerd. Paleis Huis ten Bosch wordt in veertig maanden gereed gemaakt. Dat de renovatiekosten geen 35 miljoen euro bedragen maar 59, had premier Mark Rutte niet verwacht. En dus klonk een 'sorry' - "Ik was te stellig". Waarom de renovatie dan plots 24 miljoen duurder uitvalt? Rijksoverheid legt het u uit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Allereerst moeten we blij zijn dat de verbouwing in één keer wordt uitgevoerd, omdat de kosten anders nog hoger zouden uitvallen. In de Rijksbegroting 2015 werd namelijk uitgegaan van een gefaseerde verbouwing, waarbij eerst de woonvleugel en vernieuwing van installaties en later de representatieve ruimten en de Haagse vleugel zouden worden aangepakt. Rijksoverheid legt het u tot in detail uit.

Voor de gefaseerde renovatiekosten was uitgegaan van 35 miljoen euro. Dat bedrag wordt nu geraamd op 41,5 miljoen euro. De reden: er is meer asbest in het paleis aangetroffen dan eerder gedacht. Verder verkeren het dak, de schoorstenen en de bordestrap in een veel slechtere staat dan werd gedacht.

Het middendeel van de Haagse vleugel (van het paleis) staat er zo slecht bij, dat langer uitstel niet mogelijk is. De renovatie moet binnen tien jaar plaatsvinden. Totale kosten op basis van het huidige prijspeil: 32 miljoen euro, waarmee de meerjarige kosten zouden uitkomen op totaal 73,5 miljoen euro.

En ergens tussen de 59 miljoen euro en die 73,5 miljoen euro ligt dus de grens wat Rijksoverheid betreft. De gehele renovatie van het paleis kost namelijk 59 miljoen euro. Vervolgens volgt nog een uitleg waarom een gefaseerde verbouwing duurder zou uitpakken. Maar wat maakt het allemaal uit. We krijgen nu tenminste de gelegenheid om de Oranjezaal in het najaar te bezoeken, aldus de laatste zinnen van het bericht. 'Geïnteresseerden kunnen na aanmelding kort de Oranjezaal gratis bezichtigen. Nadere informatie over de openstelling volgt in augustus.' Dat u het weet.

Onderwerpen