Spring naar de content

Het Yulin Festival: honden slachten voor de hoogste zonnestand

Dierenwelzijnsorganisaties roepen op om het Yulin Dog Meat Festival te stoppen. Bij het jaarlijks terugkerende festival in de Chinese stad Yulin worden talloze honden (en katten) afgeslacht om de hoogste zonnestand van het jaar te vieren. Enkele weken geleden werd het aantal kilo’s vlees van geslachte honden en katten door de World Society for the Protection of Animals (WSPA) al op 200.000 geschat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Het consumeren van hondenvlees, en bijbehorend dierenleed, tijdens het Yulin Festival leidt elk jaar weer tot discussie. Om die reden heeft Activistengroep Humane Society International (HSI) een fotoreportage gemaakt. HSI werkt al jaren samen met lokale activisten om een einde te maken aan het dierenleed, maar de meeste slachthuizen zetten hun werk onverminderd voort. Vorig jaar raakten bezoekers van het Yulin festival zelfs slaags met demonstranten. Om die reden heeft de Chinese overheid het festival officieel verboden.

Stelen en opeten
Volgens verzetsgroepen zouden honden van hun baasje worden gestolen om te worden opgegeten. En dat gaat ver, vinden ook onder meer Paris Hilton en Leona Lewis. Volgens lokale media zouden de slachtingen ook nog eens regelmatig met bruut geweld gepaard gaan. Al met al: om het Yulin Festival een halt toe te roepen, zijn verschillende actiegroepen petities gestart. Jaarlijks worden wereldwijd overigens nog 25 miljoen honden gegeten, aldus WSPA.

Yulin Festival
Het Yulin Festival in de Chinese provincie Yulin is een jaarlijks terugkerende traditie. Feestgangers vieren op 21 juni de hoogste zonnestand van het jaar, en doen dat met vele kilo’s hondenvlees, lychees en granenlikeur. In 2011 leidde een grote social media campagne tot het verbod van een vergelijkbaar hondenslachtfestival – na zeshonderd jaar – in Qianxi Township in Jinhua City, Zhejiang.

Onderwerpen