Spring naar de content

Pitcairn legaliseert het homohuwelijk – er wonen echter nul homo's

Goed nieuws voor de 48 inwoners van het piepkleine eiland Pitcairn: het homohuwelijk is er ingevoerd. Men heeft er alleen niets aan, want geen enkele van de 48 eilandbewoners is daadwerkelijk homo, naar het verluidt. Alleen in het verre verleden zou er volgens een van hen iemand homoseksueel zijn geweest.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Persbureau AP sprak met eilandbewoonster Meralda Warren, die aangeeft dat het initiatief niet vanuit de bewoners is gekomen. "Maar het gebeurt overal in de wereld, dus waarom niet?" Warren voegt daaraan toe dat het homohuwelijk zelfs nooit onderwerp van discussie is geweest, totdat de buitenwereld het onderwerp de afgelopen dagen oppikte. Kanttekening: de enige geestelijke op het eiland is een zevendedagsadventist, een Christelijk kerkgenootschap dat tegen het homohuwelijk is.

Enfin. Waarom dan plots de legalisering van het homohuwelijk? Het initiatief komt vanuit Groot-Brittanië, dat het gezag heeft over de Pitcairneilanden, die verder grotendeels zelfstandig zijn. Zo plots was het overigens ook niet, want al in mei van dit jaar werd het homohuwelijk goedgekeurd. Volgens gouverneur Kevin Lynch kon het nieuws alleen niet eerder worden opgepikt, wegens een technische storing op de website van de eilandengroep.

Pitcairn eilanden
Pitcairn is een semi-autonoom deel van het Verenigd Koninkrijk en wordt vanwege het lage inwonertal vaak als kleinste land ter wereld gezien. De eilandbewoners zijn nakomelingen van de muiters van het befaamde Britse marineschip Bounty en hun Tahitiaanse compagnons. In 1790 werd Pitcairn door de Britten ingelijfd en gekoloniseerd.

Beeld: Flickr