Spring naar de content

CDA: belastingplan is ‘goede richting’

De kabinetsplannen voor een lastenverlichting kunnen rekenen op steun van het CDA. Maar als daar bovenop maatregelen worden genomen, zoals een btw-verhoging, die nadelig zijn voor met name het midden- en kleinbedrijf, loopt het kabinet het risico de steun van het kabinet te verspelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

CDA-leider Sybrand Buma zei dat woensdag in het Kamerdebat over de belastingplannen van het kabinet. De lastenverlichting die het kabinet voor ogen heeft is goed voor de gezinnen met een middeninkomen en leveren tienduizenden banen op. “Deze richting heeft het CDA de afgelopen jaren consequent bepleit, en is dus de goede richting.”

Behalve het CDA wijzen ook de SP en de PVV de btw-verhoging keihard af. Het kabinet hoeft van de PVV op geen enkele steun te rekenen. “Wij zullen degenen die ons huis hebben leeggeroofd en nu alleen het bankstel terugbrengen niet steunen”, zei PVV-leider Geert Wilders. Emile Roemer (SP) wees op de koopkrachteffecten van de maatregelen: alleenstaande ouderen, oudere echtparen en alleenstaande werkzoekenden krijgen er allemaal niks bij. “Maar hoe hoger het inkomen, hoe meer er bijkomt”, aldus Roemer.

Buma ziet niks in maatregelen die het stelsel zouden vergroenen of een btw-verhoging op veel diensten. “De fietsenmaker is geen milieuvervuiler. Vakantie in Nederland wordt duurder. Kortom niet doen.” Ook de ChristenUnie en GroenLinks zijn tegen een algehele verhoging van het lage btw-tarief.