Spring naar de content

Overzicht: vijf opmerkelijke verhalen van dopingzondaars

Een voetballer uit Zuid-Korea heeft een schorsing van vijftien wedstrijden opgelegd gekregen omdat hij een verboden crème heeft gebruikt ter bevordering van zijn snorgroei. Het smeersel bevatte namelijk anabole steroïden. De 27-jarige Kang Soo-il wist naar eigen zeggen niet dat het om een verboden middel ging. Een selectie van opmerkelijke verhalen van dopingzondaars.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

1. Devis Licciardi
Een Italiaanse hardloper ging in 2013 met een plastic penis aan de haal. Na een hardloopwedstrijd werd Devis Licciardi door de Italiaanse dopingautoriteiten op heterdaad betrapt toen hij tijdens de controle met een zogenaamde 'Whizzinator' – een plastic kunstpenis – in zijn handen stond. In het ding zat schone urine, zonder doping. Licciardi werd in december 2013 voor drie jaar geschorst. Zijn vriendin, die de kunstpenis online had aangeschaft, mag zich 3,5 jaar niet meer op sportevenementen in Italië vertonen.

2. Riccardo Ricco
De Italianen doen het goed in dit lijstje. Wielrenner Riccardo Ricco besloot in 2011 zelf een bloedtransfusie uit te voeren. En dat heeft hij geweten ook. Ricco, destijds onder contract bij het Nederlandse Vacansoleil, voelde zich na een training niet goed en meldde zich met een hevige koortsaanval in het ziekenhuis. In shocktoestand zou Il Cobra tegen een arts hebben gezegd dat hij zichzelf bloed had toegediend, een verhaal dat hij naderhand ontkende. Niet gek: Ricco fietste in 2008 ook al sneller . De Italiaan bekende uiteindelijk alsnog, met een twaalfjarige schorsing tot gevolg.

3. Martina Hingis (en talloze andere witte neusjes)
Cocaïne doet het opvallend goed onder (oud-)topsporters. De Zwitserse tennisster Martina Hingis wordt in 2008 betrapt op cocaïnegebruik. Hingis, jarenlang de nummer 1 van het damestennis, ontkent, maar besluit haar carrière te beëindigen. Hingis is overigens niet de enige in het rijtje bekende sporters die zich aan coke vergrepen en gepakt werden. Ook onze landgenoot en ringenspecialist Yuri van Gelder (2009), wielrenner Tom Boonen (liefst drie keer, laatste in 2009), tennisser Richard Gasquet (2009), bokskampioen Mike Tyson (2006), voetballer Adrian Mutu (2004), wielrenner Marco Pantani (2004), de Duitse voetbaltrainer Christoph Daum (2001), en de voetballers Robbie Fowler (1999) - die tegen Everton een doelpunt vierde alsof hij de doellijn opsnoof - en natuurlijk Diego Maradona (1991) werden gepakt. En de Colombiaanse doelman René Higuita. Maar die haalde wel vaker opmerkelijke fratsen uit.

4. Alberto Contador
50 picogram clenbuterol, ofwel 0,000 000 000 05 gram per milliliter. Dat is de hoeveelheid doping die in het bloed van de Spaanse wielrenner Alberto Contador werd gevonden. Clenbuterol, een middel dat vooral wordt gebruikt om astma bij paarden te behandelen, zou anno 2010 in een entrecote van een Baskische slager hebben gezeten. Ondanks de geringe aangetroffen hoeveelheid van het spierversterkende paardenmiddel volgt een schorsing, en een boete van 2,5 miljoen euro. En een vreselijk slechte remix van Contadors uitleg.

5. Kolo Touré
Kolo Touré, een Ivoriaanse verdediger van Manchester City, kreeg zes maanden schorsing aan de broek voor het slikken van een verboden dieetpil. Volgens voormalig trainer Arsène Wenger ging het om een pil van zijn vrouw, maar dat terzijde. Zijn club Manchester City legde hem boven de zes maanden schorsing een boete van zes weken zonder salaris op. Een duur grapje voor Touré, want hij verdiende destijds – 2011 – naar verluidt 225.000 euro per week. Een dieetpil van 1,35 miljoen euro, dus.

Onderwerpen