Spring naar de content

Tsipras: schuldeisers wijzen voorstellen af – beurzen kelderen

De schuldeisers van Griekenland hebben de jongste voorstellen die de regering van dat land heeft gedaan om in aanmerking te komen voor verdere financiële steun, niet aanvaard. Dat heeft premier Alexis Tsipras zijn regering laten weten, aldus een functionaris in een verklaring, zo schrijft ANP.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Tsipras heeft woensdag in Brussel overleg met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) en directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ook eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en directeur Klaus Regling van het Europese stabiliteitsfonds schuiven aan.

Athene kwam maandag na veel getouwtrek over de brug met voorstellen die aanvankelijk in goede aarde leken te vallen bij de schuldeisers. De Griekse regering bleek toch bereid tot een in eigen land omstreden pensioenhervormingen en tot aanvullende belastingmaatregelen om de staatsfinanciën verder te verbeteren. Dat voedde de hoop dat mogelijk nog deze week een akkoord kon worden gesloten om een Grieks bankroet te voorkomen.

AEX
Na het nieuws gingen de Europese aandelenbeurzen over een breed front onderuit. De AEX-index op Beursplein 5 zakte tot 0,6 procent op 491,56 punten. De beurs in Parijs, die vooraf vlak noteerde, zakte 1 procent. Ook de graadmeter in Frankfurt ging verder omlaag, tot 1,2 procent.

De beurs in Athene speelde 3,8 procent kwijt, na een koersstijging van 16 procent over de afgelopen twee handelsdagen.