Spring naar de content

Zanger Thé Lau (62) overleden

Zanger, muzikant, componist en schrijver Thé Lau is gisteravond thuis in Amsterdam overleden. Dat meldde zijn management woensdag. Thé Lau was al geruime tijd ongeneeslijk ziek. Hij is 62 jaar geworden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Lau speelde in verschillende bands, maar maakte vooral furore als frontman van The Scene. Met hits als Iedereen is van de wereld en Blauw verwierf de popgroep sinds eind jaren zeventig langzaamaan bekendheid in Nederland en België.

Thé Lau werd op 17 juli 1952 geboren in de Noord-Hollandse kustplaats Bergen. Op twintigjarige leeftijd trad hij als gitarist toe tot Neerlands Hoop Express, de band die voortkwam uit de cabaretgroep van Freek de Jonge en Bram Vermeulen. Het was het officiële begin van zijn carrière als professioneel muzikant.

Later legde Lau zich toe op zang, met zijn karakteristieke hese stemgeluid. In 1979 richtte hij The Scene op, waarvoor hij de voornamelijk Nederlandstalige, vaak poëtische teksten schreef en zong. Ook speelde hij gitaar en toetsen. The Scene bracht tussen 1980 en 2012 elf studioalbums uit. Begin jaren negentig kende de groep zijn hoogtepunt, met hitnoteringen voor de singles Rigoreus, Iedereen is van de wereld, Blauw, Zuster, Open en Samen. The Scene werd onder meer onderscheiden met twee Edisons, een Gouden Harp en de Popprijs 1992. De groep viel in 2002 uit elkaar en werd in 2006 nieuw leven ingeblazen.

Carré
Vanaf 1996 richtte Thé Lau zich ook op zijn solocarrière. Hij toerde met verschillende muzikale programma’s langs theaters in Nederland en België. Ook publiceerde hij meerdere verhalenbundels en een roman, en scoorde in 2010 zijn eerste nummer 1-hit met het nummer Zing voor me, samen met rapper Lange Frans. In 2012 kwam naar eigen zeggen een langgekoesterde droom uit, toen Lau ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag een avond mocht samenstellen in Carré. Hij maakte daarmee zijn debuut in het Amsterdamse theater.

In augustus 2013 werd bekend dat de muzikant aan keelkanker leed. Aanvankelijk leek hij succesvol behandeld, maar begin 2014 werden uitzaaiingen in zijn longen geconstateerd en werd de hoop op genezing opgegeven. De leden van The Scene traden een jaar geleden nog drie keer met elkaar op – op Pinkpop, in Paradiso en in de AB in Brussel – als afscheidstournee voor de doodzieke frontman. Daarna kwam er definitief een einde aan The Scene.

Onderwerpen