Spring naar de content

Cultuuragenda: Outsider Art, Fiep Westendorp & Down The Rabbit Hole

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: Outsider Art in het Gemeentemuseum in Den Haag, de tentoonstelling De vrolijke wereld van Fiep in het Limburgs Museum in Venlo en muziekfestival Down The Rabbit Hole in Ewijk, onlangs uitgeroepen tot 'beste nieuwe festival van Europa'.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Outsider Art
Outsider Art is een verzamelnaam voor authentieke kunstwerken, gemaakt door bijzondere artistieke talenten die luisteren naar ‘de stem in zichzelf’, zo schrijft het Gemeentemuseum in Den Haag op zijn website. Mensen niet kijken naar wat anderen al hebben gemaakt, geen kunstopleiding volgden en in sommige gevallen in een instelling verblijven. Steeds vaker – het MoMa in New York en het Centre Pompidou in Parijs gingen het museum al voor – wordt kunst van de ‘outsiders’ terecht gerekend tot echte kunst. Stichting Collectie De Stadshof verzamelt en beheert een collectie outsiderkunst die tot de top vijf in Europa behoort en in Nederland de enige is in zijn soort. De tentoonstelling Outsider Art in het Gemeentemuseum Den Haag toont een ruime selectie uit deze omvangrijke collectie.

De tentoonstelling 'Outsider Art' is tot en met 4 oktober 2015 te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag. Meer informatie vindt u hier.

Genk, Willem van 78x122
Willem van Genk

De vrolijke wereld van Fiep Westendorp
In het jaar dat Nijntje haar zestigste verjaardag viert, wordt er ook uitgebreid stilgestaan bij de schepster van onder meer Jip en Janneke, Puk van de Petteflat en Otje. In het Limburgs Museum in Venlo is tot en met 6 maart 2016 de tentoonstelling De vrolijke wereld van Fiep te zien, een overzichtstentoonstelling met ruim vierhonderd originele werken van de grande dame onder de Nederlandse illustratoren: Fiep Westendorp (1916 - 2004). De originele tekeningen die te bewonderen zijn in de tentoonstelling zijn niet alleen van haar beroemde kinderhelden, maar ook het werk dat ze in de jaren dertig maakte tijdens haar studie en in de jaren vijftig en zestig voor dagblad Het Parool. Ook aan de jonge bezoekers is gedacht: die kunnen naar hartenlust boodschappen doen in het winkeltje van Jip en Janneke, een foto maken op het beroemde rode kraanwagentje van Pluk of een duik nemen in het bad van Floddertje.

De familietentoonstelling ‘De vrolijke wereld van Fiep’ is tot en met 6 maart 2016 te zien in het Limburgs Museum in Venlo. Meer informatie vindt u hier.

ganzenpas
Ganzenpas - Fiep Westendorp

Down The Rabbit Hole
Op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 juni 2015 vindt de tweede editie van muziekfestival Down The Rabbit Hole plaats in recreatiegebied De Groene Heuvels in Ewijk. 'Het kleine zusje van Lowlands', zoals het festival ook wordt genoemd, werd dit jaar uitgeroepen tot beste nieuwe festival in Europa. Het festival is met 15.000 bezoekers lang niet zo massaal als bijvoorbeeld Lowlands of Pinkpop, maar de line-up is wederom ijzersterk. Dit jaar zullen onder meer Damien Rice, Iggy Pop en The War on Drugs geven acte de présence. Nog snel een ticket bemachtigen voor het driedaagse festival kan hier.

Down The Rabbit Hole. 26, 27 en 28 juni 2015 - recreatiegebied De Groene Heuvels, Ewijk. Meer informatie vindt u hier.