Spring naar de content

Eindexpo 2015: Eline Bouman

Honderden studenten studeren deze zomer af aan een van de vele kunstopleidingen die Nederland telt, klaar om aan de slag te gaan als beroepskunstenaar. HP/De Tijd licht de komende maand elke week vier aanstaande alumni uit – vier jonge kunstenaars die vol trots hun eindexamenwerk aan de wereld willen laten zien. Vandaag: Eline Bouman (Enschede, 1985) studeert met de collectie Emission of radiance af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, afstudeerrichting: Fashion Design.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Over haar afstudeerwerk
“De collectie Emission of radiance gaat over het uitstoten van straling. De collectie geeft een fictief toekomstbeeld weer waarin we ons, door toedoen van overbevolking op aarde, bevinden in een multiplanetaire samenleving. Hierbij staat de weerspiegeling van de krachtige vrouw, die aan extreme klimaat veranderingen onderhevig is, centraal.”

“Het concept voor deze collectie heb ik ontwikkeld vanuit het futurisme. Het doel van mijn onderzoek was om erachter te komen welk effect en welke eigenschappen het futurisme heeft op het modebeeld dat we zien en in de populaire cultuur, en hoe futurisme als tool wordt gebruikt in verschillende ontwerpprocessen. Ik zie het futurisme niet als onderwerp of thema, maar als een onderdeel van mijn ontwerpprincipe. Wat ik doe: verschillende eigenschappen die kenmerkend zijn voor een bepaalde periode en kenmerkende stereotype beelden (vanuit de science fiction) met elkaar vermengen, waardoor de kledingstukken (of eigenlijk: het beeld) een verhaal vertellen en tegelijkertijd een nieuw en eigen beeld vormen.
Het manipuleren en bewerken van materiaal en vorm speelt daarin een belangrijke rol. Ik creëer een kledingstuk het liefst vanuit een vorm dat vaak het best tot uiting komt door het manipuleren of bewerken van een bepaalde stof. Dit zie je in deze collectie vooral terug door het gebruik van plissés in stijf gemaakte stoffen, in combinatie met het gebruik van matte versus glanzende stoffen.”

Meer werk van Eline Bouman vindt u hier.

41-969x650 51-969x650 91-969x650 161-969x650 191-969x650 221-969x650 233-969x650

Credits
Fotografie: Liselotte Fleur
Make-up: Iris Zuidema
Model: Tessa Gelderblom