Spring naar de content

Eindexpo 2015: Cindy van Rees

Honderden studenten studeren deze zomer af aan een van de vele kunstopleidingen die Nederland telt, klaar om aan de slag te gaan als beroepskunstenaar. HP/De Tijd licht de komende maand elke week vier aanstaande alumni uit – vier jonge kunstenaars die vol trots hun eindexamenwerk aan de wereld willen laten zien. Vandaag: Cindy van Rees (Leiderdorp, 1993) studeert met haar project we need we af als grafisch ontwerper aan AKV Sint Joost in Breda.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Over haar afstudeerwerk
“Dit zijn wij en dat zijn zij. En zij zijn anders. Maar is dat wel zo? Is dat wat we denken dat anders is, echt zo anders? En is dat wat we denken dat overeenkomstig is, wel overeenkomstig? Wat denken wij? Wie zijn wij? Kunnen we één wij zijn?"

"Met mijn afstudeerproject we need we heb ik onderzoek gedaan naar mondiale identificatie. Men groeit in veel plaatsen op in een kleine en omgrensde wereld van ‘wij’ en voelt zich niet meer verbonden met anderen, voornamelijk mensen die elders op de wereld leven. Met mijn werk wil ik deze wij/zij-mentaliteit doorbreken door aan te tonen dat er meer onverwachte overeenkomsten zijn dan aanvankelijk gedacht wordt.
Deze thematiek behandel ik aan de hand van persoonlijke verhalen, in woord en beeld, van mensen uit Nederland en KwaZulu-Natal, Zuid-Afrika; de plaats waarvan de gemiddelde inwoner van Nederland denkt dat de mensen het meest van hem of haar verschillen, zo bleek uit mijn onderzoek. In maart ben ik afgereisd naar Mseleni, KwaZulu-Natal om daar mensen te ontmoeten, hun persoonlijke verhalen te verzamelen, hen te fotograferen en identificatie an sich te onderzoeken door gesprekken te voeren en vragen te stellen; ‘Waarom zijn we hetzelfde?’, ‘Waarom ben jij anders?’ en ‘Kunnen we ooit één wij zijn?’, en heb datzelfde ook in Nederland gedaan."

"In mijn boek laat ik de toeschouwer zich wel of niet met een personage identificeren – aan de hand van diepgaande aspecten waarop we kunnen identificeren – om er vervolgens pas achter te komen met wie – ook aan de hand van de oppervlakkige aspecten. Op deze manier speel ik met de verwachting van de lezer en creëer zo bewustwording."

Meer werk van Cindy van Rees vindt u hier.

We need we
Cindy van Rees
AKV Sint Joost, Breda
2015

Cindy_van_Rees_01 Cindy_van_Rees_02 Cindy_van_Rees_03 Cindy_van_Rees_08 Cindy_van_Rees_09 Cindy_van_Rees_10 Cindy_van_Rees_11 Cindy_van_Rees_12 Cindy_van_Rees_13 Cindy_van_Rees_14 Cindy_van_Rees_16