Spring naar de content

Historisch: homohuwelijk in alle Amerikaanse staten legaal

Een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht is niet in strijd met de Amerikaanse grondwet. Dat heeft het Federaal hooggerechtshof vrijdag in Washington bepaald in een historische uitspraak. De opperrechters stemden met de kleinst mogelijke meerderheid (5-4) voor openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Staten mogen in de ogen van het hoogste Amerikaanse rechtsorgaan dergelijke huwelijken niet verbieden. Door de uitspraak mogen mensen van hetzelfde geslacht in alle vijftig staten met elkaar trouwen. “Het hof is van opvatting dat koppels van gelijke sekse het fundamentele recht hebben om te trouwen. Deze vrijheid mag hen niet langer ontzegd worden”, aldus rechter Anthony Kennedy in de onderbouwing van de meerderheid.

Conservatieve opperrechters verzetten zich tot het laatst toe tegen openstelling van het huwelijk. President van het hof John Roberts verwoordde zijn verzet met de simpele vaststelling: 'dit is een rechtbank, en niet de wetgevende macht'. De aartsconservatieve rechter Antonin Scalia bestempelde de uitspraak van vrijdag als bewijs dat het hof 'een gevaar is voor de Amerikaanse democratie''.

President Barack Obama reageerde via Twitter opgetogen.