Spring naar de content

Binnenkijken: landelijke woonkeuken in oude basisschool

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: de woonkeuken van Pudji Nieuwenburg uit Zoeterwoude.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

De keuken is het hart van hun huis. Een ruimte waarin volop wordt geleefd. Dus hebben ze het groots aangepakt met een formaat van maar liefst 4 bij 15 meter. Pudji woont hier sinds 2006 met man en kind. Het huis, een oude basisschool, stamt uit 1924. De keuken was vroeger de lange gang naar de gymzaal en biedt nu uitzicht op andere tuinen. Vroeger keek je vanuit de gang naar spelende kinderen op het schoolplein.

Mag groter
De landelijke, moderne Siematic-keuken is de perfecte plek om voor en met een grote club mensen te koken. “Het moest een gezellige plek worden waar veel gasten kunnen kijken, helpen en langslopen. Het is best groot, maar van mij had het nog veel groter mogen zijn.” In de ruimte komt de grote Amerikaanse koelkast goed tot zijn recht. Ook hier geldt voor Van Nieuwenburg: hij mag best groter. Bourgondiërs houden immers van veel en lekker eten.

Het fornuis heeft  zes pitjes, maar het zouden er best meer mogen zijn.
Het fornuis heeft zes pitten, maar het zouden er best meer mogen zijn.

Het fornuis telt zes pitten, handig voor bij het koken voor een grote groep vrienden. “Je ziet wel eens van die keukens met twee eenvoudige gaspitjes, daar snap ik niks van. Voor mij zijn zes soms al te weinig.” Het liefst had ze nog een extra oven erbij. “Dan ben je bezig met de kalkoen, die moet zes uur in de oven staan. Maar wat doe je dan met de gegratineerde aardappeltjes?” Logisch. Een wijnkoelkast staat ook nog op de wish list. In de zomer en winter maken ze veel gebruik van de Weber Master Barbecue. Daar kan je prima een groot stuk vlees op laten garen en ondertussen praten met de gasten of manlief. Er staan twee koffiezetapparaten in de keuken. Eentje voor de snelle koffie in de ochtend en eentje voor een extra lekker bakkie troost wanneer er tijd is.

Vers
Verse producten zijn volop te vinden in huize Nieuwenburg. Alleen de maïs of de gepelde tomaten komen uit blik. Bloempotjes met verse kruiden sieren de keuken. “Ik zou niet weten wat ik met een potje gedroogde kruiden aan moet. Verse kruiden smaken veel beter, het ruikt lekker in huis en het staat ook nog eens gezellig.”

Binnenkijken 2 DSCF2251In drukke periodes besteedt Nieuwenburg niet zo veel tijd in de keuken. Maximaal tien minuten om alle spullen te  pakken en door te gaan naar werk. In rustigere tijden kookt ze elke dag, het liefst zo uitgebreid mogelijk en voor veel gasten. En haar man? “Hij maakt het alleen maar netjes en ruimt de vaatwasser in. Dat is onze taakverdeling. Ik kook lekker, hij ruimt de boel op.” Haar zevenjarige zoontje Sam is de enige man die helpt in de keuken. “Hij kijkt in de koelkast wat we hebben en maakt zijn eigen voorgerechten. Ook heeft hij een eigen kookboek waaruit hij lange vingertaart en sandwiches maakt.” Hij vindt de keuken alleen wat groot.