Spring naar de content

Eindexpo 2015: Elysanne Schuurman

Honderden studenten studeren deze zomer af aan een van de vele kunstopleidingen die Nederland telt, klaar om aan de slag te gaan als beroepskunstenaar. HP/De Tijd licht de komende maand elke week vier aanstaande alumni uit – vier jonge kunstenaars die vol trots hun eindexamenwerk aan de wereld willen laten zien. Vandaag: Elysanne Schuurman (1990) studeert met haar afstudeercollectie View Pieces af als modeontwerper aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Over haar afstudeerwerk
“Ik ben opgegroeid als deel van een eeneiige tweeling, en werd vaak gezien als een onderdeel van een geheel. Ik heb ervaren hoe moeilijk het is om je te onderscheiden en een eigen identiteit te vormen wanneer iemand zoveel op je lijkt. Gedeelde identiteiten hebben mij altijd gefascineerd. Wanneer ben je echt authentiek, en bestaat dit eigenlijk wel? Ik ben onderzoek gaan doen naar uniformiteit en authenticiteit. Gaan we steeds meer op elkaar lijken? Of zijn we juist steeds authentieker aan het worden?”

“In mijn collectie View Pieces ben ik op zoek naar authenticiteit in een wereld waarin mensen meer en meer op elkaar beginnen te lijken. De grens tussen uniformiteit en authenticiteit vervaagd steeds meer en meer. In mijn collectie ga ik de strijd aan met uniformiteit. Door mijn voorliefde voor de ambacht gebruik ik technieken als borduren, met de hand en de machine, en het samensmelten van stoffen. Door het samensmelten van stoffen en combinaties van technieken zijn er stoffen ontstaan die ieder een authentieke uitstraling bevatten. Wanneer je inzoomt op de kledingstukken zie je dat elk stiksel, borduursel en breisel een eigenheid bevat. Vorm volgt materiaal. Hierdoor ontstaat er een A-symmetrisch spel in mijn collectie en weerspiegelt de authenticiteit waarnaar ik opzoek ben.”

Meer werk van Elysanne Schuurman vindt u hier.

Elysanne Schuurman
View Pieces
Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht
2015

ely top ely top2 Elysanne schuurman 1 Elysanne schuurman 2 Elysanne Schuurman 3 elysanne schuurman 5 elysanne schuurman 6 Elysanne schuurman 7 elysanne schuurman 8

Credits
Fotografie: Liselotte Fleur
Make-up: Leonie Schuurman
Model: Ellis