Spring naar de content

Zien: fabelachtig glow-in-the-dark-strand op de Malediven

Het heeft iets magisch, de lichtgevende vloedlijn die je op sommige tropische stranden op aarde tegen kunt komen. Het is alsof de hemel in zee is gevallen, en de sterren aanspoelen op het duistere strand.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Flickr-gebruiker Hala065 was op een strand in de Malediven, en fotografeerde onderstaand fenomeen. De foto’s gingen de hele wereld over. De grote vraag was: waar kijken we naar? Wat zijn die mysterieuze, glow-in-the-dark-stippen? Het surrealistische beeld dat u ziet is niets meer dan lichtgevend plankton dat aanspoelt op het strand. Als het plankton in beweging wordt gebracht – bijvoorbeeld door het klotsende water of een voetstap in de branding – licht het op. Wetenschappers noemen dit effect ook wel het ‘inbraakalarmeffect’, omdat het plankton door de plotselinge fosforescentie vissen en andere roofdieren afschrikt en zichzelf ervoor behoed om opgegeten te worden.

Wie lichtgevende algen wil zien hoeft daarvoor overigens niet speciaal naar de de stranden van de Malediven, Puerto Rico of San Diego – ook in onze eigen Waddenzee komen ze voor. Wie een klein beetje geluk heeft vindt in het voorjaar bijvoorbeeld een lichtgevende zeedruif op het strand – een kleine ribkwal die zich voedt met lichtgevende zeevonk.

 

ku-xlarge2 ku-xlarge-15 ku-xlarge-21 ku-xlarge-31