Spring naar de content

Kerk boos om condoomportret Benedictus

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Een portret van paus emeritus Benedictus XVI dat is gemaakt van 17.000 condooms, heeft precies gedaan wat maakster Niki Johnson met het werk beoogde: een fikse discussie losgemaakt. Het condoomschilderij van de Duitse kerkvader, die in 2013 aftrad, krijgt in Amerikaanse media vooral veel aandacht dankzij de kritiek van de aartsbisschop van Milwaukee. Dat schrijft ANP.

Het kunstmuseum in die stad heeft het werk met de titel Eggs Benedict onlangs gekregen van een donor. Aartsbisschop Jerome Listecki reageerde er fel op. Hij noemt het condoomschilderij beledigend voor de kerk en een voorbeeld van verfoeilijk ‘radicaal individualisme’. Het is volgens hem net zoiets als Gandhi afbeelden met een uzi, Lincoln in een gewaad van de racistische Ku Klux Klan of Hitler die met een keppeltje op de Torah leest. “Als het museum zo’n werk aangeboden kreeg, zou er een uitgebreide publieke discussie plaatsvinden.”

De kunstenares wil vooral condooms ‘normaliseren’, zei ze tegen The New York Times. De voormalige paus was verklaard tegenstander van anticonceptiemiddelen. Zijn opvolger Franciscus is dat overigens ook.