Spring naar de content

Eén jaar kalifaat: 200 Nederlandse jihadisten en een substantieel dreigingsniveau

Het zelfverklaarde kalifaat van terreurgroep Islamitische Staat bestond afgelopen maandag precies een jaar. Het grondgebied, door geen enkel land ter wereld erkend, heeft volgens Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ongeveer 200 Nederlandse inwoners gekend. Van 32 jihadisten in Syrië en Irak is per 1 juni vastgesteld dat zij zijn omgekomen. De meest recente cijfers van het NCTV over de gewelddadige jihad en moslimterrorisme op een rij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Wederom is het dreigingsniveau in Nederland vastgesteld op ‘substantieel’. Dat werd gisteren bekendgemaakt in het nieuwste rapport van de NCTV. Dat betekent dat de kans reëel is dat er een aanslag in Nederland plaatsvindt. Daarin zijn de meest recente aanslagen in Frankrijk, Koeweit en Tunesië van afgelopen vrijdag meegenomen. “De daders en de doelen die zij kiezen worden steeds diverser. Samen met de oproepen van de leiding van IS en Al-Qaida om aanslagen te plegen, past dit in het beeld van een reële dreiging”, valt verder op de website te lezen.

Nationale terrorismelijst
Enfin. In totaal zouden er ongeveer 200 Nederlandse uitreizigers naar Irak en Syrië zijn, waarvan er 32 zijn omgekomen. Ongeveer 35 jihadisten zijn teruggekeerd naar Nederland. Begin 2015 lijkt de terugkeer echter te zijn gestokt, mogelijk vanwege repercussies van IS. Wel maakt de NCTV zich zorgen om de toenemende invloed van (politiek) salafisme in Nederland.

Verder staan er momenteel zo’n 70 paspoorten gesignaleerd om uitreis naar strijdgebieden buiten Nederland te bemoeilijken. Daarnaast zijn er sinds november 2013 85 sociale uitkeringen stopgezet en zijn 23 mensen aan de nationale terrorismelijst toegevoegd. 48 aan jihadisme gerelateerde kindzaken zijn sinds februari 2013 bij de Raad van de Kinderbescherming in onderzoek genomen. In totaal lopen op dit moment in Nederland ruim 95 ‘gewelddadige jihad-gerelateerde’ strafrechtelijke onderzoeken naar ongeveer 145 personen.